New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Felelősségteljes vezetés

A New Balance olyan globális márkákat épít, amelyeket sportolók büszkén viselhetnek, amelyek megalkotásában partnereink büszkén vehetnek részt, és amelyeknek közösségek büszkén adhatnak otthont.

Termék

A New Balance története az egyensúlyban és a csirkék lábának felépítése által inspirált termékfejlesztésben gyökerezik. Jelenleg termékeink anyagainak és fenntarthatóságának fejlesztése érdekében, továbbá a termékkémia és a csomagolás fejlesztése érdekében szembeszállunk a hagyományokkal.

A New Balance green leaf (zöld levél) szabvány
A New Balance green leaf szabvány környezetkímélőbb anyagok használatát jelöli futóruházatainkban és ruházati cikkeinkben. A New Balance green leaf szabványának megfelelő ruházat esetén a ruhadarab anyagának minimum 50%-a környezetbarát. A New Balance green leaf szabványának megfelelő lábbeli esetén a lábbeli felsőrészének minimum 50%-a környezetbarát, a középtalp / külső talp anyagának pedig kb. 3%-a bio vagy 5%-a újrahasznosított anyag. Egy anyagot a fizikai jellemzői alapján (például újrahasznosított poliészter), vagy fenntarthatóbb előállítási módszerei alapján (például Better Cotton) nevezünk környezetbarátnak.

Arról, hogy a termék milyen módon felel meg a green leaf szabványnak, a ruhadarab kezelésére vonatkozó címkéjén, lábbeli vagy ruhadarab függőcímkéjén vagy a termék newbalance.hu oldalon található leírásában szerepel részletes információ.

KÖRNYEZETBARÁTABB ANYAGOK HASZNÁLATA

Környezetbarátabb szálak és anyagok választása a környezetre gyakorolt hatás csökkentésének egyik legjobb és legközvetlenebb módja. Arra fókuszálunk, hogy a három legtöbbet használt anyagot – a poliésztert, a bőrt és a pamutot – környezetbarátabb opciókra cseréljük. Célunk, hogy 2025-re az általunk felhasznált összes pamut és bőr környezetbarát legyen, és a poliészter 50%-a újrahasznosított.

Csak most jövünk bele, és látjuk, hogy ez nem elég. A fenntartható anyagok folyamatosan fejlődnek, újabb és újabb válaszokat találunk, és egyre jobb döntéseket hozunk. Szeretjük hallani a véleményeteket. Kérjük, küldj nekünk üzenetet, és meséld el, mit szeretnél még látni, vagy mit vársz el tőlünk mint felelősségteljes márkától.

Újrahasznosított poliészter
Poliészterből használunk a legtöbbet, egy rendkívül rugalmas és jól alkalmazkodó anyagról van szó. De a poliészter fosszilis energiahordozókból készül és intenzív feldolgozás árán lesz belőle lábbeliben és ruházatban hasznosítható anyag. Műanyaghulladék újrahasznosításával új, újrahasznosított poliészter szálak és fonalak készíthetők. Újrahasznosított poliészter alkalmazásával csökkenthetjük új fosszilis energiahordozóktól való függésünket, alkalmazása kevésbé energia- és vízigényes, és máshová tereli azt a műanyaghulladékot, amely egyébként sok éven keresztül szennyezné talajainkat, vizeinket és levegőnket. Ez a megközelítés nem oldja meg teljesen a poliésztertől való függésünket, de egy első lépést jelent abban, hogy jó útra térjünk. Ezt az átmenetet úgy gyorsítjuk fel, hogy a legtöbbet használt poliészter anyagokra fókuszálunk – van köztük olyan, amely látható számotokra, és van olyan, amelyből bélést és más belső alkotóelemeket készítünk.

Organikus pamut
A pamut is a három általunk legtöbbet használt szövet között van – ez a természetes szál már évezredek óta használatos. A pamuttermesztés azonban rendkívül víz- és vegyszerigényes. Az organikus pamut termesztése és feldolgozása során alkalmazott szabványok garantálják, hogy nem kerül sor perzisztens mérgező vegyszerek használatára, továbbá biztosítják az egészséges helyi talaj és a biodiverzitás megőrzését. Ez a környezetnek és a termelőknek is jobb. Az organikus pamut használatát preferáljuk, és további opciókat is vizsgálunk. A jelenleg használatos valamennyi organikus pamut rendelkezik az organikus textilekre vonatkozó világszabvány (GOTS) által kiállított tanúsítvánnyal.

Preferált bőr
A bőr rendkívüli szakértelemmel készült megoldást nyújt, mely kényelmes, jó minőségű, jól hasznosítható és tartós, de a természetes bőr gyártása jelentős környezeti hatásokkal jár az ellátási lánc egészében, a termőterülettől egészen a cserzőüzemig. Kétféleképpen határozzuk meg a preferált bőrt: LWG Gold minősítésű bőrgyárból származó vagy krómmentes bőr. Célunk, hogy 2025-re az általunk használt bőr 100%-ban megfeleljen e két kritérium valamelyikének. Különféle bőr alternatívák vizsgálatával és prototípus készítésével is foglalkozunk.

LWG Gold: A Bőr Munkacsoport (LWG) a bőrgyártás valamennyi területén elérhető bevált környezetvédelmi gyakorlatok alkalmazásának a bemutatása alapján auditálja és minősíti a bőrgyárakat. Jelenleg főként Silver és Gold bőrgyárakból szerezzük be a bőrt, a Gold bőrgyárakból származó bőrt tekintjük „preferáltnak”. A Bőr Munkacsoportról további információ a(z) www.leatherworkinggroup.com. oldalon található.

Krómmentes bőr: A legtöbb bőr cserzése króm(III) megnevezésű vegyi anyaggal történik – a króm(III) módosulhat és a bőr cserzése során az emberi egészségre és a környezetre ártalmas lehet. Krómmentes bőr cserzése másféle vegyszerekkel történik, így nem szerepel króm az előállítási folyamatban.

TENCELtm
A lyocell egy facellulózból készülő szál, a pamut alternatívája. TENCELtm a Lenzingtől: fenntartható forrásból származó facellulózból speciális, víz újrahasznosításával és nem mérgező oldószerek újbóli hasznosításával zárt ciklusú folyamatban előállított szál. A pamuthoz képest a TENCEL előállítása alacsonyabb energia- és vízigényű, mint a pamut előállítása, és nincs szükség hozzá növényvédőszerekre, sem rovarirtókra.

E kritériumokon túl az általunk alkalmazott bőr megfelel az állati eredetű anyagok felhasználását szabályozó átfogóbb szabályzatunknak, amely meghatározza az állati eredetű anyagok beszerzési követelményeit és garantálja az állatok jóllétének védelmét, továbbá azt, hogy termékeinkben nincs egzotikus bőr. Az állati eredetű anyagokra vonatkozó szabályzatunk a Korlátozott anyagok kézikönyvébentalálható.

Többletanyagok
Már meglévő többletanyagok felhasználásával is fenntarthatóbbak lehetünk. A többletanyag régi, fel nem használt, gyártásból visszamaradt anyagot jelent – lehet, hogy túl sokat rendeltünk vagy a színe nem volt megfelelő. Sokféleképpen keletkezhet többletanyag. Igyekszünk csökkenteni a keletkező többletanyag mennyiségét, miközben megpróbáljuk a rendelkezésünkre álló többletanyagot felhasználni.

Preferált talp
Talpanyagaink nagy része EVA habból vagy gumiból készül. Az EVA hab fantasztikus párnázást nyújt, de az EVA fő összetevője petróleumszármazék. A természetes és szintetikus gumi külső talp tartósságot és jó tapadást biztosít, a természetes gumi azonban összefügg az erdőirtással, a szintetikus gumi pedig petróleumszármazék.

EVA: Apró változtatásaink messze jutnak EVA vegyületeinkkel. Kiválasztottuk a legtöbbet használt EVA vegyületeinket, és minden egyes formula kb. 3%-át egy cukornád alapú habvegyületre cseréljük a 2022-ben megjelenő cipőinkben. A cukornád megújuló forrás, így csökkenthetjük a petróleumtól való függésünket. Csak olyan cukornádat használunk fel, amelyre nincs szükség helyi élelmiszerforrásként. A legtöbbet használt EVA vegyületeinknek ezzel a látszólag kicsi módosításával a márka tekintetében hatalmas változást érünk el. A 2022-es tavaszi szériánkban megjelenő cipők több mint 20%-ában ezeket az új vegyületeket alkalmaztuk.

Gumi: A legtöbbet használt külső talp anyagaink jelentős részében a 2022-ben megjelenő cipőktől kezdve kb. 5% újrafeldolgozott gumihulladékot építünk vissza gumi formuláinkba. Ezzel az apró változtatással csökkenthető a hulladékáram és a primer anyagoktól való függésünk. A 2022-es tavaszi szériánkban megjelenő cipők több mint 14%-ában ezeket az új formulákat alkalmaztuk.

IPARI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A New Balance büszke arra, hogy a ruházati és lábbeli iparág vezető szervezeteivel működik együtt a termékek fenntarthatóságának és a preferált anyagoknak a fejlesztésén. E kapcsolatoknak köszönhetően együtt használhatunk közös eszközöket, nyithatunk utat fontos kutatásoknak és nyújthatunk lehetőséget együttműködési megoldások kidolgozására a teljes iparág körülményeinek a fejlesztése érdekében. Aktív tagjai vagyunk a következő szervezeteknek:

  • Textile Exchange (TE)
  • Outdoor Industry Association (OIA)
  • Leather Working Group (LWG)

Innovatív új anyagok kidolgozásán és gyártási hulladék újabb felhasználási módjain is dolgozunk beszállítóinkkal. Számos anyagbeszállítónk már legalább a gyártási folyamat egy részén zárt ciklusú folyamatokat alkalmaz. Stratégiai lábbeli és ruházati beszállítóink több mint fele jelezte, hogy a fogyasztás előtti selejtnek legalább egy részéből új anyagokat készített üzemében vagy egy közeli telephelyen. Közel 20% állítja, hogy a gyártási selejt nagy részét újra felhasználják. Továbbá közel 40%-uknál van visszavételi program az egyes és a kettes szintű beszállítói csoportba tartozók közötti körforgás megvalósítására.

TARTÓSSÁG

A jelenlegi fogyasztói minták nincsenek összhangban a bolygóval és a társadalommal. Sokféleképpen próbálunk kitörni ebből a körből, próbáljuk megakadályozni, hogy az általunk gyártott cipők és ruhák hulladéklerakókba kerüljenek. Ennek érdekében tartósabb termékeket gyártunk, próbáljuk bővíteni felhasználási módjukat, és amikor te elhasználod, akkor mi átalakítjuk őket.

Ápolás: Első lépés a megfelelő cipőápolás, hogy cipőd hosszabb életű legyen, és sok kilométeren elkísérjen. Itt találhatsz cipőápolási tippeket. A New Balance és a SneakersER azon dolgozik, hogy legyen egy sneaker mosoda a londoni Oxford Streeten található üzletünkben.

Javítás: Japánban a New Balance gyakori cipőjavítási igényekre (pl. talp, gallérbélés javítására) összpontosító cipőjavítási szolgáltatást nyújt. Ez a szolgátatás Japánban a Made modelljeinkre érhető el, körülbelül 3500-4000 pár cipőt javítunk meg évente.

Visszavétel: Számos New Balance üzlet átveszi az enyhén elhasználódott cipőket az ügyfelektől, és használható termékeket adományoz helyi szervezeteknek vagy a Soles4Souls szervezetnek. Az Egyesült Államokban márkaboltjaink körülbelül kétharmadában érhetőek el ezek a programok.

Ezekből a programokból folyamatosan tanulunk, és további izgalmas új terveken dolgozunk – hamarosan még több ilyen lesz!

A New Balance korlátozott anyag program célja annak a környezetnek a védelme, amelyben a termékeink készülnek, továbbá a gyártóüzemeinkben dolgozó munkatársak egészségvédelme, fogyasztóink egészségvédelme és márkánk egységességének a garantálása. Ez vonatkozik a New Balance által (saját üzemeinkben és alvállalkozóink üzemeiben) készített összes lábbelire és ruhára, kiegészítőre és felszerelésre, továbbá a licence alapján gyártók által készített termékekre is.

PROGRAMUNK NÉGY FŐ TEVÉKENYSÉGRE ÉPÜL

  • Korlátozott anyagok kézikönyve és auditok
  • Termékvegyészeti oktatás
  • Korlátozott anyagok listája (RSL) tanúsítvány
  • Termékbiztonság

A New Balance összes lábbelije PVC-mentes, továbbá nyersanyagainkban és gyártás során tiltjuk a toluol jelenlétét és/vagy használatát. Beszállítóinkat biztonságosabb alternatív anyagok és vegyszerek proaktív behozatalára és folyamatos vegyszerbiztonsági programfejlesztésre ösztönözzük.

A program alapját a New Balance korlátozott anyagok kézikönyve (RSM) jelenti, amely segítségével beszállítóink biztonságosabb és fenntarthatóbb vegyi megoldásokat választhatnak. Az RSM egyes vegyszereket tilt, másokat korlátoz, és meghatározza beszállítóink számára a tesztelési követelményeket és módszereket, amelyekkel igazolni tudják, hogy megfelelnek a New Balance követelményeinek. Évente frissítjük az RSM-et, hogy garantáljuk, hogy a gyártásunkban alkalmazott anyagok és módszerek megfelelnek a legszigorúbb globális követelményeknek (RSM változás összesítő). A kézikönyvben több mint 380 vegyi anyag szerepel, továbbá megtalálhatók benne az Egyesült Államokban, Európában, Japánban, Kínában és más országokban alkalmazandó törvények és szabályozások, beleértve a kaliforniai 65. javaslatot is.

Az RSM a New Balance beszállítói szerződéseinek is a részét képezi. Üzemeknek és beszállítóknak egyaránt alá kell írniuk, hogy elfogadják az RSM-et, és rendelkezniük kell a létesítményben alkalmazott vegyi anyagok felsorolását tartalmazó vegyészeti információs listával (CIL). A beszállítóknak rendszeresen teszteltetniük kell a termékeket független laboratóriumokban. Termékvegyészeti csapatunk az RSM-nek való megfelelés biztosítása érdekében minden évben auditokat végez cipőgyárakban és alvállalkozóknál.

Amennyiben egy termékben tiltott anyag van, a termékvegyészeti csapat és a beszállító együtt próbálják meghatározni a vegyészeti probléma okát. A termék forgalomba kerülése előtt el kell végezni a szükséges változtatásokat vagy cseréket.

ZDHC Gyártásban korlátozott anyagok listája

2013 áprilisában a New Balance belépett a kibocsátott veszélyes anyagok kiiktatására irányuló ütemtervbe – Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC) Roadmap to Zero Programme–, ez jelentős ruházati és cipőmárkák és viszonteladók együttműködését jelenti, melynek célja az, hogy az általuk alkalmazott legveszélyesebb vegyszerek kibocsátása megszűnjön. A ZDHC kidolgozott egy ütemtervet, mely meghatározza a szervezet közös erőfeszítéseit és azt, hogy a ZDHC résztvevői hogyan szándékozzák elérni a ruházati és cipőiparban a vegyi anyagok hatékonyabb kezelését.

A New Balance vezető szerepet töltött be a ZDHC Gyártásban korlátozott anyagok listájának (ZDHC MRSL) és a Megfelelőségi iránymutatásnaka. kidolgozásában. A korlátozott anyagok New Balance által összeállított listája konkréten a késztermék kémiai tulajdonságaira vonatkozik, a ZDHC MRSL pedig több olyan vegyi anyagot vizsgál, amely előfordulhat a gyártási környezetben.A ZDHC MRSL olyan vegyi anyagok listája, amelyek szándékos használata tilos a ruházati és cipőipari textilanyagokat és alkotóelemeket feldolgozó létesítményekben. A ZDHC MRSL meghatározza a gyártóüzemekben alkalmazott vegyi készítményekben megengedhető anyagkoncentrációt. A határértékek meghatározásának a célja a felsorolt anyagok szándékos alkalmazási lehetőségének a megszüntetése. A ZDHC MRSL célja a beszállítókhoz kerülő vegyi anyagok kezelése és a veszélyes anyagok kiiktatása a gyártási folyamatból.

TERMÉKVEGYÉSZETI OKTATÁS

A termékvegyészeti csapatban Kínában, Vietnámban és Indonéziában élő anyagmérnökök is vannak. Ez a csapat a vegyi biztonság és termékbiztonság fejlesztésén dolgozik Ázsia kulcsfontosságú lábbeli és ruházati beszállítóinál. A globális megfelelőségi csapattal együttműködve oktatásokat tartanak egyes szintű beszállítóknak a New Balance által korlátozott anyagokkal és a vegyi anyagok kezelésében alkalmazott bevált gyakorlatokkal kapcsolatos témákban. Az eddigi oktatások és műhelyek között szerepelt a globális cipőipari szabályzatok, lábbeli visszahívási trendek, gyermekcipő-biztonsági szabványok és tesztelési gyakorlatok áttekintése és a belső ellenőrző intézkedések meghatározásának a fontossága a korlátozott anyagok termékekben való előfordulásának a csökkentése vagy megszüntetése érdekében és a munkások korlátozott anyagok hatásának való kitettségének a csökkentésére.

A beszállítók beiratkozhatnak online oktatásra is, hogy teljesen megérthessék a New Balance korlátozott anyagokra vonatkozó követelményeivel kapcsolatos felelősségüket.

Tanúsítvány beszállítóknak

A vegyianyag-kezelésre és korlátozott anyagokra vonatkozó követelményeknek való megfelelés terén kialakított beszállítói kapcsolatok erősítése céljából a New Balance bevezetett egy korlátozottanyag-lista (RSL) tanúsítási programot. Az RSL tanúsítvánnyal rendelkező beszállítók az RSL-lel kapcsolatos anyagproblémák megelőzése érdekében erős belső vegyianyag-kezelési rendszerekkel rendelkeznek. A tanúsítvánnyal rendelkező beszállítók Gold, Silver és Bronze kategóriákba vannak csoportosítva. A beszállítókat egy meghatározott feltételrendszer alapján auditáljuk – a szempontok között szerepel például a felsővezetőség elköteleződése, az RSL-követelményeknek való megfelelésre irányuló szabályok és eljárások dokumentálása, vegyianyag-kezelés és kockázatkezelés, nyersanyagkezelés és a gyártási folyamat ellenőrzése, az ellátási lánc többszörös ellenőrzése, továbbá javítóintézkedések és teljesítménynövelő tervek.

Termékbiztonság

A New Balance számára fontos, hogy biztonságos termékeket garantáljunk, amelyek megfelelnek a nemzetközi törvényeknek és szabályozásoknak. A New Balance átfogó programot vezet a termékbiztonsági szabványoknak való megfelelés ellenőrzésére. A beszállítóknak független laboratóriumokban kell teszteltetniük a termékeket és rendszeres oktatásokon kell résztvenniük a hatályos termékbiztonsági követelmények naprakész ismerete és a követelményeknek való megfelelés biztosítása céljából.

A New Balance termékbiztonsági program magába foglalja az Egyesült Államok termékbiztonság fejlesztési törvényének (CPSIA) való megfelelést, amely szerint a gyártóknak igazolniuk kell, hogy termékeik megfelelnek a hatályos biztonsági szabályoknak, tilalmaknak vagy akkreditált független tesztlaboratórium által alkalmazott szabványoknak. Megfelelőségi tanúsítvány ellenőrzéséhez látogasson el a(z) www.NBCPSIA.com. weboldalra!

A New Balance cipőcsomagolása alapvetően egy darabból álló, felhajtható fedelű cipősdoboz. A doboz belsejében a csomagolás a cipők elválasztására és védelmére alkalmas csomagolóanyag, illetve tömőanyag a cipő lábfejének a védelme és a termékminőség megőrzése érdekében.

Fő cipősdobozaink 100% újrahasznosított kartonpapírból készülnek, mely fogyasztás előtti és utáni cellulózból áll, és 100%-ban újrahasznosítható. A szállításhoz használt kartonjaink is fogyasztás előtti és utáni cellulózból készülnek körülbelül 44% feldolgozatlan szállal. Minden tintánk szója alapú. 2018-ban a csomagolóanyagunk tömege 28gsm-ről 22gsm-re változott, ezáltal 130 tonnával csökkentettük éves papírfelhasználásunkat. A New Balance folyamatosan keresi az ellátási láncunkban keletkező csomagolási hulladék megszüntetésének a lehetőségét, és folyamatosan optimalizáljuk csomagolási megoldásainkat.

Az Egyesült Államokban marketing és közvetlen fogyasztói értékesítés céljából használt New Balance katalógusok is 100%-ban FSC- és SFI-tanúsított papírra készülnek.*