New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Milyen legyen gyermekünk első cipője?

Az első cipő kiválasztása a sétálást még csak most kezdő gyermek számára sok kérdést vet fel a szülőkben. Mikor vásároljuk meg az első pár cipőt? Milyen cipőt válasszunk? Mire kell odafigyelni? A rosszul kiválasztott lábbeli akár negatív hatással is lehet a kisgyermek egészségére. Nem könnyű tehát a cipő vásárlása mellett dönteni, de igyekszünk egy kicsit közelebbről bemutatni a gyerekcipőket, illetve azt, hogy mire érdemes odafigyelni. Kellemes olvasást kívánunk.

Mikor érdemes megvenni az első cipőt?

Először is - nem túl korán. A gyermeknek az első kísérleteket a járás elsajátításával természetes körülmények között kell megtennie, azaz egyszerűen mezítláb. Ilyen környezetben

a gyermeknek a legjobb feltételei vannak ahhoz, hogy teljes mértékben megtapasztalja a különféle ingereket

, és megtanulja megfelelően elhelyezni a lábát.

Amikor a kisember az ideje nagy részét állva és sétálva tölti, és azt akarjuk, hogy elkezdjen sétálni a szabadban, akkor úgy dönthetünk, hogy megvesszük számára az első cipőt - biztonsági okokból. Olyan lábbelire lesz szükség, amely stabilitást biztosít, megfelelő védelmet nyújt a kis lábnak, és nem veszi el a gyermek szabadságát. Mit kell pontosan figyelembe venni? Erről később.

Mire kell figyelni gyerekcipő kiválasztásakor?

Először is nézzünk ki az ablakon – itt óriási szerepe van az évszaknak. Télen nem veszünk szandált, nyáron papucsot. A lábbeli típusának kritériumát az időjárás határozza meg, de az első gyerekcipők egyéb elemei sem kérdőjelezhetők meg. Mire kell tehát odafigyelni?

A járni tanuló gyermeknek szabadságot kell biztosítani – még csak most tanulja, hogyan működik a lába és hogyan kell azt mozgatni, így a cipő nem korlátozhatja a mozgását. Elsősorban a kisgyermek ujjainak helyzete fontos, hiszen mozgásuk nem korlátozható, mert néha legyező alakban helyezik el azokat. Válassz szélesebb orrú cipőket. A sarokrésznek kissé keskenyebbnek kell lennie, hogy biztosítsa a láb megfelelő stabilizálását.

A talpnak puhának, laposnak és a lehető legrugalmasabbnak kell lennie. Az ilyen talpú cipőnek könnyen kell hajolnia azon a helyen, ahol a láb a gördülő mozgást végzi, azaz a hosszának körülbelül 1/3-ánál. A lábbelinek ez a szerkezete sokkal könnyebbé teszi a gyermek számára az első lépések megtételét. Ezen kívül figyeljünk a csúszásgátló tulajdonságokra. A járni tanuló gyerek mozdulatai ügyetlenek, ezért érdemes olyan lábbelivel segíteni, amely minimalizálja az esetleges megcsúszás lehetőségét.

A lehető legkönnyebb cipőt válasszuk – gyermeked számára biztosan egyszerűbb lesz könnyű cipőben járni. Ráadásul a kisebb súlyú cipőben a gyermek megfelelően mozgatja a lábát a nehéz cipőhöz képest.

A cipő legyen szellős. Egy kisgyerek hőszabályozási mechanizmusai nem fejlődtek ki teljesen, ezért a lába jobban izzadhat, mint egy idősebb gyermeké vagy egy felnőtté. Emiatt nagyon fontos, hogy a kiválasztott lábbeli jó szellőzést biztosítson. Itt jól használhatók a természetes bőrből készült vagy membrános cipők. Ilyen lábbeli a New Balance IH327CWB modell, amely a szellős hálónak köszönhetően megfelelő szellőzést biztosít gyermeked számára.

A felsőrész ne legyen magas, mert a boka felé érő lábbeli korlátozza a kis láb mozgási szabadságát. Köztudott, hogy télen korlátozott a választék, ezért a magasabb cipők esetében a horzsolás elkerülése érdekében válassz puha és rugalmas felsőrészű lábbelit.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű cipőt egy gyermek számára?

A megfelelően kiválasztott cipőméret rendkívül fontos egy olyan gyermek számára, akinek a lába és a mozgásszervi rendszere még fejlődik. Itt nem csak a kényelemről van szól, hanem az egészségről is. Ügyelj a gyermek talpának hosszára, szélességére és magasságára is.

A gyereknek jelen kell lennie a cipővásárlásnál, de ezen felül lemérheted a lábát, hogy biztos legyél a megfelelő méret kiválasztásában. Hogyan hajtsuk végre a mérést? Rajzoljuk le a testsúllyal terhelt talp körvonalát. Elég, ha a gyermek rááll egy papírra, és mi körberajzoljuk a talpát. Ezután a nagylábujjnál adjunk hozzá kb. 6-8mm-t. Erre a tartalékra azért van szükség, hogy a lábujjak ne ütközzenek neki a cipő orrának, tehát figyelembe vesszük a láb mozgását. Ráadásul a babánk növekszik, így egy darabig marad egy kis tartalék.

Fontos: mindig a talpbetét hossza alapján vásárolj lábbelit, a gyártó mérettáblázatára támaszkodva. Egy X gyártó 26-os mérete nem egyenlő az Y gyártó 26-os méretével.

Cipőt délután érdemes vásárolni, mert a gyerek lába ekkor akár 4%-kal megnyúlhat reggelhez képest.

Milyen rögzítésű első gyerekcipőt válasszunk?

A rögzítőelem kiválasztásakor igzaiból a mi kényelmünkre helyezzük a hangsúlyt. A tépőzáras cipő tűnik a legjobbnak - gyorsan rögzíthető, és lehetőséget ad a láb szélességéhez való hozzáigazításra - ami a cipő fel- vagy levételekor is fontos. A gyermek emellett edzheti kézügyességét, és maga rögzítheti az első cipőjét.

Lásd: Tépőzáras babacipő.

Most már elviheted gyermekedet az első cipővásárlásra!