New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Athleisure, vagyis sportos elegancia - a legérdekesebb stilizációk

Az athleisure kifejezés sportos eleganciaként fordítható le. Két szó kombinációjából áll: athlete (atlétikus=sportos) és leisure (szabadidő). Ennek az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségnek örvendő stílusnak a gyökerei az 1970-es évekre nyúlnak vissza (bár a sportruházati inspirációk már a 19. század végén is láthatóak voltak). Ekkor kezdett beépülni a mindennapi stílusba a funkcionális sportruházat, vagyis az, amit a különböző sportágakat haladó szinten gyakorló emberek használnak. Kezdetben ez az integrációs folyamat lassú volt, de amikor 2010 körül a leggings bekerült a köztudatba, hamar felgyorsult. Aztán kitört a járvány, és áttértünk a távmunkára. Az athleisure stílus, amelyet a funkcionalitás és a kényelem jellemez, végleg meghonosodott és beépült ruhatárunkba. Mi pontosan a lényege?

athlesuire lanyok new balance tornacipovel stilizalva

Hogyan öltözzünk sportosan

Röviden elmondható, hogy az athleisure stílus részeként olyan sportruházati elemeket öltünk magunkra, amilyenben korábban csak az edzőterembe vagy fitneszklubba jártak, és ügyesen kombináljuk a hétköznapi, azaz casual ruházati elemekkel. Egészen a közelmúltig ez a keverék ellenállást váltott ki a divatot/stílust konzervatikusan megközelítő emberek részéről. Öltönyhöz tornacipő? Tornacipő nyári szellős ruhához vagy zakóhoz? És még hozzá leggings és hétköznapi melegítőnadrág? Ó igen! Persze nem arról van szó, hogy folyamatosan laza melegítőben és kopott tornacipőben járkáljunk. A stílus lényege a keverés, annak ötvözése, ami kényelmes, komfortos, puha, rugalmas, praktikus azzal, ami elegáns és időtálló.

Tekintsd meg az új, funkcionális női ruhakollekciót, mely nem csak sportolásra tökéletes.

A kortárs sportruházat a ruhatár hétköznapi elemeivel kombinálva nagyon érdekes szetteket tesz lehetővé, de mindenekelőtt kényelmet garantál. Az Athleisure stílus egyensúlyt teremt a kényelem és a megjelenés között.

A sportruházat a legjobb minőségű kötöttáruból és szintetikus és természetes anyagokból készül. Használatuk kényelme megkérdőjelezhetetlen – ha egyszer felveszel egy kényelmes edzőruhát, leggingset vagy kapucnis pulcsit, nehéz visszatérni a formális, elegáns dress code világába. De az athleisure stílusnak köszönhetően erre nem mindig van szükség. Elegendő a sportos elegancia elveit követni, hogy olyan hétköznapi szetteket alkossunk, amelyek éppolyan kifinomultak, mint amennyire kényelmesek.

Fedezd fel a New Balance új férfi termékeit – ruhákat, cipőket és kiegészítőket

undefined

Sportos, elegáns női ruha

Az athleisure stílus szerelmeseinek gardróbjának tartalmaznia kell többek között:

 • leggingset,
 • melegítőnadrágot,
 • jóganadrágot,
 • rövidnadrágot,
 • felsőt,
 • kapucnis pulóvert,
 • Ingruhák és edzőruhák,
 • sportcipők (edzőcipők és tornacipők).

Összeállításkor figyelembe kell venni, hogy casual stílusú elemekkel - öltönnyel, zakóval, kabáttal, túlméretezett pulóverrel, szoknyával, ruhával és kiegészítőkkel, például kézitáskákkal, hátizsákokkal és sapkával fogjuk párosítani.

Ha sok szettet szeretnénk kialakítani, de azt is szeretnénk, hogy minden ruha passzoljon egymáshoz, érdemes kapszula gardróbot (capsule wardrobe) készíteni. Optimális számú alapvető (basic) ruhadarabból és sokkal kevesebb jellegzetes kiegészítőből áll. Az alapmegjelenést egyszerű színpalettában (fekete, fehér, szürke, bézs) kell kiépíteni, korlátozott mintás elemekkel - a kiegészítők terén intenzív színek és minták engedhetők meg.

undefined

Férfi sportruházat hétköznapi szettben

Az elegáns kabáthoz vagy öltönyhöz felvett sportcipők ma már senkinek sem okoznak meglepetést. Az athleisure stílust kedvelő férfiak gardróbjának tartalmaznia kell többek között:

 • bő, szűkülő melegítőnadrágot,
 • sport pulóvert,
 • pólót,
 • bomber kabátot,
 • steppelt mellényt,
 • sportcipők (edzőcipők és tornacipők).

A melegítőnadrágot zakóval vagy egy elegáns inget kigombolt kapucnis pulcsival kombinálni már nem divatbeli faux-pas, hanem az aktuális trendek ismeretének és a kifinomult, de lezser stílus komponálásának képességének bizonyítéka.

A női ruházathoz hasonlóan az athleisure stílusra törekvő férfi ruhatárat is érdemes jó minőségű, egyszerű szabású, egymáshoz illő színekkel feltölteni.

Sportos kiegészítők casual stílusban

Mint már említettük, az alapvető gardrób-elemekkel teli gardróbnak kiegészítőket is tartalmaznia kell. Kiválasztásukkor megengedhetsz magadnak egy kis színőrületet, sőt, szemet gyönyörködtető mintákat is.

A sport- és alkalmi ruházatra épülő stíluskiegészítők között kiemelt helyet foglalnak el a futókellékek, például a nem derékban hordott, hanem átlósan a vállra rakott övtáskák, a sporttáskák, valamint a sapkák, kendők és napszemüvegek.

Nézd meg a stílusos férfi- és női kiegészítőket, és hozz létre egyedi megjelenést!

A sportos és casual ruházat elemeinek keverésének képessége gyakorlás kérdése. Ha meg akarod tenni az első lépéseket a sportos elegancia felé vezető úton, ne feledd, hogy a klasszikus megoldások közé tartozik a pulóver vagy póló öltönnyel, terepnadrággal vagy farmernadrággal és sportcipővel, pl. tornacipővel való ötvözése.

Hozzáadva szerzője New Balance