New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Milyen kerékpáros cipőt vegyek?

A biciklizés látszólag nem igényel speciális felszerelést - csak egy működőképes kerékpárra, cipőre és kényelmes ruhára van szükség. Biztos vagy benne, hogy nincs szükséged professzionális felszerelésre, megfelelő kerékpáros cipő formájában? Talán a napi ingázáshoz – nem, de ha egy kicsit többet szeretnél kihozni ebből a sportból, akkor érdemes megfontolnod kerékpáros cipő vásárlását. Milyen cipőt válasszunk? Mire kell odafigyelni a vásárláskor? Mindezt megtudod útmutatónkból.

feher numeric nm808gbk new balance

Mikor érdemes kerékpáros cipő vásárlása mellett dönteni?

A dolgok természetes menete, hogy amikor biciklire ülünk, eszünkbe sem jut speciális lábbelibe fektetni. Ez a helyes hozzáállás, mert érdemes először a szokásokat kialakítani, elsajátítani kerékpárunk működését, és mindenekelőtt feltenni magunknak a kérdést: milyen célokat akarunk kitűzni magunk elé ezzel a sporttal kapcsolatban? Fontos tény az is, hogy SPD cipő (azaz pedálcsatos) cipő nélkül megtanuljuk jobban uralni a biciklit.

Három esetben nem kell professzionális lábbeli vásárlása mellett döntenünk - rövid ingázáshoz és városi autózáshoz, valamint turista- és szabadidős autózáshoz. Tehát ha munkába menet, vagy városon kívüli hétvégi kirándulások alkalmával tervezzük használni a kerékpárt, akkor a hagyományos sportcipő vagy az alacsony trekking cipő elég lesz. Fontos, hogy lábbelink kellően kemény talppal rendelkezzen, így a lábból érkező erő megfelelően átadásra kerüljön, és lábunk kevésbé fáradjon el. Emellett érdemes odafigyelni a jó szellőzésre és a fűzők elrejtésének lehetőségére.

Amatőr és szabadidős biciklizéshez a sima edzőcipő is tökéletes, mely New Balance M411LK3 szellőző, a talp megfelelő merevítése pedig jó irányítást biztosít vezetés közben.

Ha versenyszerűen és eredményekért küzdve akarsz kerékpározni, vagy egyszerűen csak ambiciózus vagy és magas célokat tűzöl ki magad elé – fektess be megfelelő kerékpáros cipőbe.

undefined

A kerékpáros cipők típusai

Sokféle kerékpáros cipő létezik, de a legegyszerűbb, ha a kerékpározás különböző formáira lebontva mutatjuk be azokat:

MTB - ha csak hobbiból tervezünk kerékpározni, elég platformpedálhoz igazított cipő, ami hasonló a turista trekking cipőhöz, egy különbséggel - a talp merevebb lesz, így könnyebben átadható az erő pedálozás közben. Ha sportversenyekre koncentrálsz, válassz olyan cipőt, amely a pedálhoz rögzíthető. Minél versenyszerűbb modellt választunk, annál könnyebb lesz a cipőnk és annál merevebb lesz a felületük. Ezen kívül kemény, páncélozott felsőrészük van. Az MTB kerékpáros cipők lehetővé teszik, hogy szabadon sétálj bennük, például meredek hegyi szakaszokon.

Országúti kerékpáros cipő - ha kerékpárunk teljes képességét országúton szeretnénk kihasználni, akkor speciális SPD cipőt kell választanunk. Felépítésük hasonló az MTB lábbelihez – kemény talp és merev felsőrész. A Performance országúti cipő ultrakönnyű és légáteresztő is. Sétára nem alkalmas.

Turisztikai és szabadidős cipők - leggyakrabban fűzővel köthetők, és meglehetősen puha talpúak. Kényelmes bennük járni.

Korábban már röviden felvázoltuk a kerékpáros cipők típusait sportágakra lebontva. Természetesen minden kerékpáros cipő férfi és női változatban is kapható. Az útmutató következő részében a cipő azon tulajdonságaival foglalkozunk, amelyekre érdemes odafigyelni vásárláskor.

undefined

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kerékpáros cipőnek?

A biztos és jó kerékpáros cipő alapja a vastag, kemény talp – ez garantálja a stabilitást és a megfelelő erőátvitelt pedálozás közben. Egy közönséges cipő talpa - versenyfutás közben - elkophat, megsérülhet, ráadásul nem eredményez megfelelő erőátvitelt pedálozás közben.

Ügyelj arra, hogy milyen anyagból készül a cipő – jól kell éreznünk magunkat benne. Megfelelő szellőzést is kell biztosítania – a nagyobb erőfeszítéshez szükséges és egyúttal védi a lábfejet a sérülésektől, így a felsőrésznek elég merevnek kell lennie, és jól hozzá kell igazodnia a lábfejhez.

A fűzős sportcipő nem jó választás kerékpározáshoz, mivel a fűzők belegabalyodhatnak a kerékpár alkatrészeibe, ami esést és sérülést okozhat. Ezért érdemesebb olyan cipőt választani, amely lehetővé teszi a fűzők elrejtését, vagy más rögzítési formával rendelkező cipőt (tépőzár, gomb, állítható gumiszalag - kerékpározás közben is könnyedén beállíthatjuk a rögzítési erőt).

Útmutatónk elolvasása után biztos lehetsz benne, hogy készen állsz a megfelelő kerékpáros cipő kiválasztására.

Hozzáadva szerzője New Balance