New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Futás télen – hogyan készüljünk fel?

A téli körülmények közötti futás nemcsak egészséges, hanem izgalmas és intenzíven frissítő hatású is lehet. Ennek a tevékenységnek a teljes és biztonságos kiélvezéséhez, valamint az esetleges egészségügyi problémák elkerüléséhez azonban fontos a megfelelő felkészülés.

A téli futásra való felkészüléskor gondoskodj megfelelő cipőről, mely a csúszós talajon optimális tapadást garantáló talppal és hőszigetelő felsőrésszel van ellátva. Mire lesz még szükségünk? Megfelelően illeszkedő termoaktív ruházat, sapka, kesztyű, fényvisszaverő és intenzív bemelegítés.

Tudd meg, hogyan kell felkészülni a téli futásra.

new balance trail cipo idealis teli futashoz

Téli futóruha – mit vegyek fel?

A téli futóruházat a legjobb minőségű, modern anyagokból készüljön, amelyek aktívan támogatják szervezeted hőszabályozását, miközben szellőzést és hatékony nedvességelvezetést biztosítanak a bőrnek.

A téli futóruhának három rétegből kell állnia:

  • Alapréteg - a testhez legközelebb eső réteg, amely termoaktív anyagokból készül, és lehetővé teszi a testhőmérséklet hatékony szabályozását futás közben.
  • Közbenső réteg - egy szigetelő réteg, amelynek feladata, hogy megakadályozza a testen keresztüli hőveszteséget.
  • A külső réteg egy védőréteg, amelynek szél és eső vagy hó ellen védelmet nyújtó anyagokból kell készülnie.

A teljes téli futóruházatnak termoaktív fehérneműből, funkcionális pólóból és leggingsből vagy nadrágból kell állnia, valamint a felső rétegből, ami lehet futókabát vagy funkcionális pulóver (feltéve, hogy az edzés során nem várható eső!).

Ne feledd, hogy a hő elsősorban a fejen, a kezeken és a lábakon keresztül távozik, ezért fontos ezen testrészek megfelelő védelme. Vegyél fel sapkát vagy símaszkot, hővédő kesztyűt, vastag zoknit, termoaktív zoknit vagy harisnyanadrágot.

Állíts össze legjobb minőségű New Balance futóruhát. Tekintsd meg kínálatunkat!

Minden ruhának jól illeszkednie kell a testedhez, de nem lehet túl szűk, hogy teljes mozgásszabadságot biztosítson.

undefined

Téli futócipő – mire kell odafigyelni?

A téli futás felelősségteljes megközelítést igényel a lábbeli kiválasztása terén. Abból kell kiindulnod, hogy a felület nedves és csúszós lehet, ezért mindenképpen válassz olyan futócipőt, amelyet úgy terveztek, hogy jól bírja a téli körülményeket.

A legfontosabb, hogy megfelelő tartású (a láb típusához illő) cipőt válasszunk, olyan agresszív futófelülettel, amely garantálja a jobb tapadást csúszós felületeken. Megfontolhatod a további hőszigetelő réteggel vagy speciális cipőfeltéttel ellátott lábbeliket, amelyek megvédik lábadat a hidegtől és a nedvességtől.

Téli futócipő kiválasztásakor alaposan gondold át a méretet. Ha vastagabb zokniban szeretnél futni - a cipő talpbetétje legyen körülbelül 10 mm-rel hosszabb a talpadnál.

Olvasd el, hogyan kezdheted el biztonságosan kalandodat a futással.

undefined

Biztonságos futás télen - viselj fényvisszaverőt, vegyél fel maszkot, melegíts és hidratáld magad!

Télen a nappalok rövidebbek, és az időjárási viszonyok negatívan befolyásolhatják a láthatóságot az útvonalon. A futóruházat összeállításakor nézd meg, hogy a külső rétegek (futókabát, funkcionális futópulóver) tartalmaznak-e beépített fényvisszaverő elemeket. Ha nem, feltétlenül vigyél magaddal fényvisszaverőt, pl. például fejpántot, mellényt vagy egyéb fényvisszaverő feltétet. A fényvisszaverők jelentősen növelik a láthatóságot az út szélén vagy a futópályán – akár 150 méterig.

Tervezd meg a futóútvonalat!

Alaposan tervezd meg a futóútvonalakat, és csak olyanokon fuss, ahol biztos vagy benne, hogy biztonságosak és jól karban vannak tartva. Kerüld a jeges és csúszós felületeket, és ha lehetséges, válaszd a megvilágított és forgalmasabb útvonalakat. Ha este vagy kora reggel futsz, érdemes lehet fejlámpát vagy más fényforrást magaddal vinni, amely növeli az útvonal és a közvetlen környezet láthatóságát.

Téli futómaszk - légzésvédelem a hideg és a por ellen

A téli levegő nemcsak frissítő lehet, hanem… erősen szennyezett is. Minden edzés megkezdése előtt ellenőrizd a levegő minőségét azon a területen, ahol futni fogsz. Ha a normák jelentősen túl vannak lépve - fontold meg a futópadon, otthon vagy edzőteremben való futást. Ha a paraméterek a normákon belül vannak, vegyél fel téli futómaszkot, amely megvédi légzőrendszeredet a szennyeződéstől.

Ne felejts el bemelegíteni és hidratálni!

A hidegben való futás intenzívebb felkészülést igényel. A szokásos bemelegítést érdemes néhány percnyi dinamikus gyakorlattal kiegészíteni, beleértve az ugrásokat és a helyben való kocogást. A téli futásra készülve és a futóedzés alatt ne feledkezz meg a hidratálásról. Ez különösen azért fontos, mert télen nem érezzük annyira a szomjúságot, mint nyáron, ami kiszáradáshoz vezethet.

Tudj meg többet a futás előtti bemelegítésről.

A téli futás nagy élmény lehet, ha megfelelően felkészülsz rá. Ne feledkezz meg a réteges öltözködésről, a fej, a kéz, a talp megfelelő védelméről, a bemelegítésről, a biztonságról, a hidratálásról és a megfelelő futási körülmények kiválasztásáról. Legyél óvatos és figyelj a testedre, és igazítsd hozzá az edzés intenzitását a képességeidhez. Élvezd ki a futást, és meríts a tél nyújtotta energiából és friss levegőből.

Hozzáadva szerzője New Balance