New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

A legjobb futócipők férfiaknak és nőknek – melyik futócipőt érdemes megvenni?

Ezen sportág biztonságos űzésének az alapját a lábbeli képezi. A megfelelően illeszkedő cipők optimális csillapítást, stabilitást és talajhoz való tapadást biztosítanak. A legjobb futócipő a legmagasabb kényelem és biztonság garanciája.

A futás az egyik legegyszerűbb és legtöbbek számára elérhető sport. Különböző szinteken űzhető. Az induláshoz csak… egy jó futócipőre van szükséged. A cipőt a lábad típusához és annak a talajnak a típusához kell hozzáigazítani, amelyen futni fogsz. Fontos továbbá a cipő megfelelő mérete és szélessége, valamint az anyagok, amelyekből a cipő egyes elemei készültek.

Tudd meg, hogyan választhatod ki a legjobb futócipőt – lépésről lépésre.

no pihen a new balance futocipoben

Mit jelent a jó futócipő? A láb típusához igazított cipőt!

Minden látszat ellenére nem a női futócipőkre és a férfi futócipőkre való felosztás a legfontosabb. Az esetek túlnyomó többségében a futócipő uniszex. A legjobb futócipő keresésekor az első dolog, amit figyelembe kell venni, a láb típusa.

A lábfejeket az alábbiakra oszthatjuk fel: szupináló, túlpronáló és neutrális. Mi jellemzi őket?

  • A szupináló lábra jellemző, hogy futás vagy járás közben kifelé hajlik. Ennek a lábnak a fő jellemzői: túlzott erőhatás a talp oldalsó részére és a sarokrészre, valamint a talp külső részének kifejezett megemelkedése járás vagy futás közben. A szupináló lábra szánt cipőknek további támasztékot és párnázást kell biztosítaniuk, hogy megakadályozzák a lábfej túlzott elfordulását, és csökkentsék a láb oldalsó szélére ható erőket a talajjal való érintkezéskor.
  • A túlpronáló láb a szupináló láb ellentéte. Futás vagy séta közben túlzott befelé billenés jellemzi. Ennek a lábnak a fő jellemzői a következők: erős terhelés a láb belső szélén és az ívnél, valamint túlzott erőhatás a nagylábujjra és a láb belső szélére. A túlpronáló lábra szánt cipőknek optimális stabilizálást és nagy ütéselnyelést kell biztosítaniuk, aminek köszönhetően csökken az ízületek és szalagok túlzott igénybevétele.
  • Biomechanikailag a neutrális láb a legoptimálisabb. Egyenletesen osztja el az erőt futás vagy séta közben, és szabványos párnázást és támogatást igényel, amely a talajnak megfelelően kerül meghatározásra.
undefined

Futócipők választéka különböző felületekre

A futócipő kiválasztásakor feltétlenül figyelembe kell venni, hogy milyen felületen fogsz edzeni.

A kemény felületeken, például aszfalton vagy betonon való futás nagyobb erőhatásokat generál, amelyeket a megfelelően tervezett és technológiailag fejlett talpakkal kell hatékonyan csillapítani. Ügyelj a cipők külső talpára is. Tartós, kopásálló anyagból kell készülnie, amely ráadásul jó tapadást biztosít a sima felületeken.

Ismerd meg a New Balance cipőket a kemény felületeken, például aszfalton és betonon való futáshoz.

Ha egyenetlen terepen tervezel futni, például erdei ösvényeken, hegyi ösvényeken vagy domborulatokon, akkor olyan cipőre van szükséged, amely megfelelő tapadást és stabilitást biztosít. Keress agresszív futófelületű cipőket, amelyek mély barázdákkal/kitüremkedésekkel rendelkeznek, és jó tapadást biztosítanak egyenetlen és puha talajon. A további elemek, mint például a stabilizáló rendszerek vagy a cipő elülső részének megerősítése szintén segíthetnek a stabilitás megőrzésében és a sérülések elleni védelemben a nehezebb felületeken.

Nézd meg, hogy mely New Balance cipőkben futhatsz biztonságosan terepen.

Futópadon és futópályán való futáshoz a klasszikus edzőcipők is nagyszerűek.

undefined

Futócipő méretének kiválasztása

A futócipők széles kínálatából olyat választottál ki, amely megfelel két legfontosabb igényének: a megfelelő csillapításnak és a stabilitásnak. Ideje kiválasztani a megfelelő méretet.

A megfelelő méretű futócipő kiválasztása kulcsfontosságú az edzés közbeni kényelem és teljesítmény szempontjából. A megfelelően kiválasztott méret megakadályozza a horzsolásokat, kellemetlenségeket és sérüléseket. Hogyan kezdjük el a folyamatot?

  • Mérd meg a talp hosszát - lépj rá egy sima felületre helyezett papírlapra, majd pontosan rajzold körbe a talpadat. Kösd össze a lábujj és a sarok legtávolabbi pontjait, majd mérd meg vonalzóval vagy mérőszalaggal. Ismételd meg ezt a műveletet mindkét talpaddal - a hosszuk kissé eltérhet.
  • Mérd meg a talp szélességét a lábujjaknál és a lábközépnél – a legjobb futócipők különböző szélességekben kaphatók, aminek köszönhetően még jobban a Te igényeidhez igazíthatod a cipőt.
  • Használd a cipőgyártó mérettáblázatait, és hasonlítsd össze a saját méreteidet a táblázattal a hozzávetőleges cipőméret meghatározásához. A cipő méretét mindig a nagyobb talpad alapján határozd meg!

A jó futócipők talpbetéte legyen 5 mm-rel hosszabb, mint a talpad. Ha hosszú távot vagy terepen szeretnél futni - akkor választhatsz olyan méretű cipőt, amely egy kicsit több szabad helyet biztosít a talpadnak (5-10 mm).

Futócipők tesztelése a New Balance boltokban

A megfelelő futócipő kiválasztása jelentősen megváltoztathatja teljesítményedet és kényelmedet az edzések során. Személyesen, boltban vásárolsz futócipőt? Mielőtt meghoznád a végső döntést, próbálj ki több modellt. Ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy az igényeidnek tökéletesen megfelelő cipőt választod ki.

Szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre, és örömmel segítenek a kiválasztás és a vásárlási döntések meghozatalában. Ha kezdő futó vagy és/vagy speciális cipőigényeid vannak, ne habozz, kérj segítséget. A szakember segíthet felmérni és megnevezni az igényeidet, mind a láb típusát, mind a cipőméretet illetően, továbbá hozzáigazíthatja a cipőt ahhoz a felülethez, amelyen a leggyakrabban fogsz futni.

Több olyan modell közül választhatsz, amely megfelel az elvárásaidnak? Próbáld fel mindegyiket. Így ellenőrizheted, hogy a cipő kényelmes-e és jól illeszkedik-e a lábadhoz. A jól kiválasztott cipő hozzátapad a lábfejhez, de nem okoz nyomást. Ügyelj arra, hogy az ujjaidnak elegendő helye legyen a szabad mozgáshoz. Sétálj bennük a boltban, ugorj néhányat (próbáld ki a lábujjakon és a sarkakon való landolást), kocogj egy helyben.

A futócipők ilyen felmérése lehetővé teszi, hogy megalapozottan válaszd ki közülük a legjobbat!

Van már cipőd? Ideje kiválasztani a felszerelés többi részét! Olvasd el, hogyan érdemes végigmenni ezen a folyamaton, és mit viselhetsz, hogy kényelmesen és biztonságosan edz, a körülményektől függetlenül.

Hozzáadva szerzője New Balance