New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

A kezdő futóknak azonnal kell futócipő?

Határozottan igen! A kiváló minőségű futócipők kényelmet és biztonságot nyújtanak az első edzéstől kezdve. Ha olyan cipőben futsz, amely megfelelően illeszkedik a lábadhoz, minimálisra csökkenti a sérülések kockázatát. A megfelelő cipő kiválasztása annál fontosabb, minél magasabb és/vagy nehezebb vagy – akkor lábaidnak és ízületeidnek robusztusabb párnázásra és ütéscsillapításra van szükségük.

Futócipő választása kezdőknek – mire kell odafigyelni?

Az első futócipő kiválasztása komoly kihívást jelenthet. Eközben a kezdő futók cipői nem különbözhetnek jelentősen a profik cipőitől – mindkettőhöz kényelmes lábbelire van szükség a következő kilométerek megtételéhez. A legfontosabb kritériumok, amelyeket a cipő vásárlása előtt figyelembe kell venni, és amelyek befolyásolják az edzés kényelmét, hatékonyságát és biztonságát, a következők:

 • talp típusa;
 • talp mérete;
 • testsúly;
 • felület típusa;
 • az edzés intenzitása.

Kiváló minőségű cipő választásakor a nem nem számít! A női és férfi futócipők között csak a méret- és színválasztékban van különbség. A futócipők túlnyomó többsége uniszex cipő.

Kezdő futócipő és a talp típusa - pronáció és szupináció

A megfelelő férfi vagy női futócipő kiválasztásához ismerned kell a lábfej típusát. Érdemes ismerni a pronáció fogalmát, vagyis a láb természetes belső forgását mozgás közben, melynek célja az ütések elnyelése.

Neutrális láb – Ha a talajjal való érintkezéskor a a talp mozgása megfelelő, akkor a láb neutrális.

Szupináló láb - ha a forgás kismértékű, akkor szupináló lábbal van dolgunk. A kifelé hajló lábakhoz készült futócipőknek merev tartást kell nyújtaniuk és stabilizálniuk kell a lábfejet a talajjal való érintkezéskor.

Túlpronáló láb - a túlzottan befelé forgó láb ún. túlpronál. A befelé hajlított lábakhoz készült futócipőknek optimális támasztást és hatékony párnázást kell biztosítaniuk a felülettel való érintkezéskor, így hatékonyan csökkentik az ütéseket, és védik az ízületeket, a csontokat és az izmokat.


A kezdőknek lábtípustól függően pronáló és neutrális lábhoz a stabilizálással ellátott cipők lesznek megfelelők (stabilizálja a láb ízületeit és csontjait a talajjal való érintkezéskor), szupináló lábhoz pedig a csillapítással ellátott cipők (csökkentik a láb csontjaira ható ütéseket a talajjal való érintkezés során).

Hogyan ellenőrizzük, hogy milyen típusú a talpunk? Erre néhány mód van:

 • "vizes talp teszt";
 • a lábbeli elhasználódásának vizuális értékelése;
 • videóra felvett futás elemzése;

Vizes talp teszt

Gyors próbát (vizes talp teszt) hajthatsz végre úgy, hogy benedvesített talpaddal egy papírra lépsz. Ha a talp teljes felülete látszik a papíron, akkor pronál, ha a nagy része nem látható, akkor valószínűleg szupinál, ha pedig közepesen látható, akkor neutrális.

Milyen típusú a lábad? Vizsgáld meg a cipőd elhasználódását

Nagyon egyszerű felismerni, hogy milyen lábtípusunk van, és milyen női vagy férfi cipő lesz megfelelő a kezdő futók számára. Elég megvizsgálni azt a lábbelit, amelyben korábban futottunk. Ez az ún. futócipő teszt.

Ha a cipőtalp elülső részének belsején jellegzetes kopás látható, akkor nagy valószínűséggel a lábunk pronációra hajlamos. Ha a talp külső oldala kopik, nagy valószínűséggel szupinációról beszélhetünk. Neutrális láb esetén nem látható fokozott elhasználódás a lábbeli egyik szélén sem.

Cipő elhasználódásának megfigyelése
Ha a talp elülső része belül kopik, az pronálásra való hajlamra utalhat, a talp külső kopása esetén jó eséllyel supinátor a futó.

Vedd fel okostelefon segítségével, hogy hogyan futsz

A modern okostelefonok lehetővé teszik a lassított felvételt. A futásról felvett videó alapján értékes következtetéseket vonhatsz le a pronáció vagy a szupináció típusáról, és így megtudhatod, milyen kezdő cipőt érdemes vásárolni.

Videófelvétel a futásról
A modern okostelefonok lehetővé teszik a lassított felvételt. Az ilyen felvétel megtekintése után következtetéseket vonhatunk le a pronáció típusára vonatkozóan.

Kezdő futócipő méretének kiválasztása

Jó kezdő futócipő vásárlásakor nem szabad a régi sportcipő méretét figyelembe venni. Rajzold körbe a talpadat és mérd meg pontosan a hosszát. Futás közben az emberi lábfej hajlamos bedagadni a fáradtságtól, ezért célszerű olyan modelleket választani, amelyek körülbelül 0,5–1 cm-rel nagyobbak, mint a talp tényleges hossza. A futócipők méretének kezdeti meghatározásában segítséget nyújtanak az online áruházunkban elérhető mérettáblázatok.

A kezdőknek szánt futócipőknek jól illeszkedniük kell a lábfejhez, de nem lehetnek szűkek, hogy ne okozzanak fájdalmas horzsolásokat és sebeket. A talpbetét hosszán kívül a láb szélességét és magasságát is figyelembe kell venni. Ha a lábad szélesebb - válassz széles lábfejhez szánt cipőt. Magas lábboltozat (azaz magas lábfej) esetén érdemes odafigyelni az állítható fűzővel felszerelt modellekre, amelyek segítségével a cipőt egyéni igényeidhez igazíthatod.

A kezdő futócipő kiválasztásakor a mérés ideje a legfontosabb. Ajánlott a cipőt délután felpróbálni a boltban, amikor az egész napi séta után kicsit jobban be van dagadva a lábfej, mint reggel.

Cipő kezdő futóknak – a testsúly is fontos

Egy további fontos kritérium, amely lehetővé teszi a megfelelő kezdő futócipő kiválasztását, a testsúly. Minél nagyobb a súly, annál inkább támogatnia kell a természetes ütéselnyelést, mert nagyobb a talajra nehezedő nyomás.

Futócipő nagy testsúlyhoz

Nehezebb futók számára a fokozott csillapítással rendelkező modellek ajánlottak - például puha és rugalmas Fuelcell habbal vagy FreshFoam-mal ellátott cipők, amelyek jó párnázással és nagy deformációállósággal rendelkeznek. A fokozott ütéselnyelés a futással kezdett kalandunk elején is hasznos lesz - ennek köszönhetően minimalizáljuk a sérülések kockázatát.

 • New Balance FuelCell Rebel v2 - WFCXLM2
 • New Balance FuelCell Rebel v2 - WFCXLM2
 • New Balance Fresh Foam 880v11 - W880S11
 • New Balance Fresh Foam 880v11 - W880S11
 • New Balance Fresh Foam 1080v11 - M1080S11
 • New Balance Fresh Foam 1080v11 - M1080S11
 • New Balance FuelCell Rebel v2 - MFCXLG2
 • New Balance FuelCell Rebel v2 - MFCXLG2

Aszfaltra vagy terepre szánt futócipő? Fontos az aljzat típusa!

Milyen futócipőt érdemes választania egy kezdőnek? A sportcipőt annak alapján érdemes kiválasztani, hogy milyen felületen fogunk edzeni.

Ha puha terepen, például erdőben vagy hegyen szeretnél futni, a profilozott talpú és agresszív talpmintázatú futócipők fognak jobban beválni. Az ilyen stabil futócipőknek köszönhetően megfelelő tartást és védelmet kap a lábfejed. Terepfutáshoz vegyes terepre szánt, vízálló Gore-Tex membránnal ellátott futócipőre lesz szükséged. Aszfalton és más kemény felületeken viszont jobb a sík talpmintázat. Ezért válassz olyan férfi és női aszfalt futócipőt, amely nagyobb csillapítást és stabilitást biztosít a lábnak. A betonra szánt női és férfi cipőknek kopásálló, tartós talppal kell rendelkezniük!

Az erőfeszítés intenzitása befolyásolja a kezdő futók cipőjének típusát

A kezdő futócipők kiválasztásakor fontos szempont az erőfeszítés intenzitása is. Pontosabban a megtett kilométerek és a heti edzések száma. A futó súlya mellett ez a paraméter kulcsfontosságú lesz a kezdő futócipők viselése szempontjából.

Idővel a hab elveszíti rugalmasságát és csillapítási képességét - ez gyorsabban fog megtörténni nehezebb futók esetén. A kezdő futócipő gyakori használata befolyásolja a csillapító hab tartósságát. Ha tehát azt tervezed, hogy gyakran és hosszabb távon fogsz futni, dönts hosszútávfutáshoz szánt, azaz kiválóan csillapító cipők mellett. Ha viszont csak néha és rövidebb távon szeretnél futni, elegendőnek bizonyulhat az olcsóbb, futópadra szánt, kisebb csillapító képességgel bíró kezdő cipő.

A futócipő meghatározott élettartammal rendelkezik. Egy bizonyos számú kilométer lefutása után az adott lábbeli csillapító és stabilizáló tulajdonságainak csökkenésével jár. Ezután, még ha a cipőn nem is látható elhasználódás - szükséges a cseréje.

Cipők kezdő futóknak – milyenek legyenek és melyiket válasszuk?

Kezdő futócipő vásárlásakor ne vedd figyelembe a szekrényben heverő régi cipőidet, és ne ragaszkodj ugyanazon lábbeli ismételt megvásárlásához. Sok minden változott az elmúlt években, és az új modellek teljesen más, jobb technológiákat használnak. Milyen futócipővel érdemes kezdeni, hogy megszeressem ezt az edzésformát? A New Balance kínálatában olyan, kezdő futóknak szánt cipőket találsz, amelyek szabadalmaztatott FreshFoam és FuelCell technológiával vannak ellátva, így minden lépés igazi öröm lesz.

Válaszd ki az igényeidnek megfelelő kezdő futócipőt már ma – ezeket a modelleket futók generációi tesztelték. Az ajánlott modellek között például az alábbi női és férfi kezdő futócipőket találod:

 • New Balance FuelCell Propel
 • New Balance FuelCell Rebel
 • New Balance FreshFoam Arishi
 • New Balance FreshFoam Tempo
 • New Balance FreshFoam Evoz

A sportcipő alapvető fontosságú, és függetlenül attól, hogy futballcipőről, futócipőről vagy hegymászó cipőről van szó, azokat az egyéni preferenciáinknak megfelelően kell kiválasztani. Aki csak most kezdi kalandját a futással, annak nem kell a legdrágább cipőt megvásárolnia egy adott kategóriából. Gondold át tehát, mik az igényeid és elvárásaid, majd ezeknek megfelelően válassz lábbelit.


A New Balance lábbelik széles választékát kínálja, köztük férfi futócipőket és női futócipőket is, többféle színben és méretben. Ennek köszönhetően minden kezdő futó biztos lehet benne, hogy megtalálja a számára megfelelő futócipő modellt.

Útmutatóink egyikében információkat találsz arról, hogy melyik futócipő lesz a megfelelő választás kezdő és tapasztalt futók számára.

Jó futócipők kezdőknek - előnyök

A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet emberek milliói űznek világszerte. Ahhoz, hogy az első futóedzések kényelmesek, eredményesek és biztonságosak legyenek, ugyanakkor ne tántorítsanak el bennünket ettől az aktivitástól, már az elején megfelelő futócipőre van szükségünk.

Miért olyan fontos a megfelelő kiválasztásuk? A kezdőknek szánt futócipők megfelelő párnázást biztosítanak, ami tehermentesíti az ízületeket és garantálja a talp megfelelő elhelyezkedését futás közben, ami véd a túlterheléstől és az esetleges sérülésektől. A futás kényelmét pedig a sportcipők speciális felépítése és kialakítása biztosítja majd. A futócipők könnyebbek is, mint a klasszikus modellek, ami nagy jelentőséggel bír az edzés utáni fáradtság szempontjából.

Reméljük, hogy ez az útmutató segít a futócipő vásárlásának megkezdésében, mellyel könnyű és élvezetes lesz ez a folyamat. Ha kérdésed van a lábbeli kiválasztásával kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal.

Javasoljuk továbbá, hogy tekintsd meg a futás elkezdésével kapcsolatos cikkünket. Az átfogó útmutatóban sok értékes, kezdő futónak szánt tippet találsz. Sok sikert az aszfalton és az erdei ösvényeken!

A tökéletesen összeillő pár

A tökéletesen rád illő futócipő garancia a kényelmes futásra. Találd meg a sajátodat a ShoeFinderrel!

Találd meg a cipődet