New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Stabil futócipő aszfaltra – mire kell odafigyelni?

A városokban élő futók általában aszfalton vagy kemény felületű, burkolat utakon kényszerülnek futni. Elég elhagyni a házat vagy a lakást, és elindulni magunk elé. Ezt megelőzően azonban mindenképpen szerezz be stabil futócipőt aszfaltra. Ezek olyan modellek, amelyek támogatják az ízületeket, és megóvják a sérülésektől. A kemény felületen történő edzéshez megfelelő cipőre van szükség, aminek köszönhetően az útvonal leküzdése teljes mértékben élvezetes lesz. A futócipők legfontosabb tulajdonságai? Tartós és kopásálló talp, tökéletes csillapítás, amely figyelembe veszi a futó lábának súlyát és típusát, valamint légáteresztő anyag, amely megfelelő szellőzést biztosít a láb bőrének városi körülmények között végzett edzés közben.

Nézd meg, hogyan válassz cipőt betonon vagy aszfalton való futáshoz, és mire kell különös figyelmet fordítani.

Cipő csillapítása

A kemény felületen, azaz aszfalton való futáshoz használt cipők különböznek a futópadon vagy a parkokban és erdőkben, puha felületű utakon használt cipőktől. Ha az aszfalton való futáshoz a legjobb cipőt szeretnéd kiválasztani, akkor oda kell figyelned a cipőben lévő talp párnázottságára. A megfelelő habréteg és annak vastagsága felel azért, hogy a láb talajra nehezedő nyomását futás közben a lehető legjobban csillapítsa.

A terepcipő nem alkalmas aszfalton való futásra, mert merevebb, hogy megvédje a lábat a kövektől és a gyökerektől. Az erre a célra szolgáló modellek gyengébb csillapítással (kemény felületen kulcsfontosságú) és agresszív futófelülettel vannak felszerelve, amelyek gyorsabban elhasználódnak az aszfalton. Az aszfaltra szánt futócipőknél előnyös, ha a lábujj és a sarok területén további erősítéssel vannak ellátva. Nem jelentéktelen az ergonomikus formájuk sem, amely egyenletes mozgást biztosít.

Talp típusa

Milyen cipőben fussak aszfalton? Vásárláskor az egyik legfontosabb tényező a futó lábának típusa. Megkülönböztethetjük a pronáló lábfejet, amelyben a láb természetesen befelé mozog, és a szupináló lábfejet, amelyben kifelé mozog. Aszfalton a pronátoroknak stabil pronációs futócipők ajánlottak, amelyek további stabilitást biztosítanak, a szupinálóknak pedig - befelé ívelt lábhoz szánt futócipők a fokozott párnázás érdekében.
A neutrális, aszfaltra való futócipők jól használhatók a neutrális lábfejjel rendelkezők által, ami helyes lábfej rotációt jelent a talajjal való érintkezés pillanatában.

A futó súlya

Természetesen nincs tökéletes recept arra, hogy mindenki milyen futócipőt válasszon aszfaltra, mert minden futó figyelembe veheti egyéni sajátosságait és preferenciáit a sebesség vagy a dinamika tekintetében futás közben. Ha a testsúlyod meghaladja a 80-90 kg-ot, mindenképpen fordíts különös figyelmet a csillapító hab vastagságára és a drop mértékére. Ilyenkor válassz olyan futócipőt aszfaltra, amelynek esetében a saroknál és a lábujjak alatt is vastagabb a habréteg. Melyik a legjobb futócipő aszfaltra könnyebb emberek számára? Először is, nem kell olyan vastag csillapító réteggel rendelkezniük, ami általában könnyebbé teszi őket, és még nagyobb dinamikát biztosítanak a mozgás során.

Talp mérete

A legjobb cipő aszfalton való futáshoz az a cipő, amely megfelelően illeszkedig talpunk méretéhez. A futócipő méretének megválasztása döntő fontosságú az edzés közbeni kényelem szempontjából – a túl szűk és túl laza cipők egyaránt negatívan befolyásolhatják a biztonságot, sebességet és mozgékonyságot, valamint fájdalmas horzsolásokat okozhatnak. Edzés közben a láb mozog a cipőben, így a legjobb megoldás, ha a mindennap használtnál kb.0,5-1 cm-rel nagyobb méretet választunk. A talpad hosszán egyszerűen úgy mérheted le, hogy rálépsz egy papírra. Ezután nincs más dolgod, mint bejelölnöd a sarkadat és a lábujjaidat, és megmérned vonalzóval a két pont közötti távolságot. Az eredmény eléréséhez add hozzá a már említett értéket.

Légáteresztő anyag

Ha azon tűnődszö, hogy milyen cipőt vásárolj aszfalton való futáshoz, ne feledkezz meg a forró napokról. Ilyenkor a kemény felület erősen felmelegszik – a szellős futócipők megvédenek ettől. Milyet válasszak, hogy elkerüljem a lábam túlzott izzadását, és megőrizzem a higiéniát edzés közben? A nem túl masszív szerkezetű, de strapabíró, szellős hálóval felszerelt cipőket ajánljuk. Hasznosak lesznek a speciális szellőzőnyílások is, amelyek garantálják a cipő megfelelő szellőzését és a talp szárazságát.

Tartós talp

Az aszfalton való futás igazi megpróbáltatás a cipőtalpnak. Annak érdekében, hogy néhány edzés után ne hasonlítson kopott abroncsra, válassz kopásálló aljú modelleket. Milyen futócipő fog beválni aszfalton?
A legjobb választás a kemény, gumitalppal rendelkező modellek, nem túl barázdált futófelülettel. A talp jellemzőinek ezen kombinációja tökéletesen megbirkózik az igényes aszfalttal, és optimális tapadást biztosít a sima és viszonylag csúszós felületen.

Függetlenül attól, hogy még csak most kezded-e a kalandodat a futással, vagy tapasztalt futó vagy: áruházunkban találsz magadnak valót. Nézd meg, milyen futócipőt érdemes választani aszfaltra, hogy minden lépésnél kényelemnek, biztonságérzetnek és dinamikának örvendhess.

A cikkben további gyakorlati tippeket találhatsz arról, hogy milyen futócipőt érdemes választani. Ebben megnézzük a futócipő vásárlásának legfontosabb kritériumait.

Jó cipő aszfalton való futáshoz - rangsor

A New Balance kínálatában aszfaltra szánt cipők széles választékát találod- férfi és női változatban. Az online áruház választéka nemcsak a futók szín- és stíluspreferenciáit veszi figyelembe, hanem a lábtípus és a súlybeli eltéréseket is.

Az nbsklep.pl kínálatában férfi futócipőket mutatunk be – aszfalton az olyan modellek válnak be nagyszerűen, mint:

  • New Balance Fresh Foam Kaiha Road MKAIRLN1 - futócipő aszfaltra neutrális lábú, magas párnázást igénylő futóknak. A mindennapi edzéshez tökéletes lábbeli légáteresztő hálós felsőrésszel van felszerelve. A talp Fresh Foam technológiával készült, amely biztosítja a csillapítást, a megfelelő alátámasztást és a folyékony mozgást.
  • New Balance Fresh Foam Tempo v2 MTMPOLM2 - futócipő neutrális vagy szupináló lábhoz.Jól beválnak kemény felületeken - a könnyű Fresh Foam középtalp garantálja a legmagasabb szintű párnázást és maximálisan ellenáll a deformációnak. Kiváló minőségű, stabil férfi futócipők, amelyek a legmagasabb kényelmet és biztonságot nyújtják futás közben.
  • New Balance Fresh Foam More v4 MMORWT4 - férfi cipők betonon, aszfalton és egyéb kemény felületeken való futáshoz, Fresh Foam talppal és légáteresztő felsőrésszel. Kivételes komfortérzet a cipő talphoz való tökéletes igazodása és a minden lépésnél érezhető támasztásnak köszönhetően.

A cipőválasztékban női futócipőket is bemutatunk - aszfaltra olyan modelleket ajánlunk, mint:

  • New Balance FuelCell Rebel v3 WFCXCS3 - a legjobb női futócipő neutrális/szupináló lábú nők számára, aszfalton és kemény talajon való futáshoz.A modell légáteresztő felsőrésszel és hab talppal van ellátva, amely magas szintű csillapítást és ütéselnyelést biztosít a futás sebességének csökkentése nélkül. A gumitalp megvédi a cipőt a kopástól.!
  • New Balance Fresh Foam Arishi v4 WARISPK4 – női futócipő betonra és aszfaltra, amelyben csillapító és deformációnak ellenálló habtalp kapott helyet. A könnyű modell könnyűséget és dinamizmust biztosít.
  • New Balance FuelCell Propel v4 WFCPRLG4 - a tartós és könnyű szintetikus felsőrész biztosítja a lábbeli optimális illeszkedését, a háló pedig a láb megfelelő szellőzését. A középtalp FuelCell technológiával van ellátva, amely garantálja a maximális ütéselnyelést és stabilitást futás közben. A külső talp speciális N-Durance gumianyaggal van borítva, amely biztosítja a tartósságot a sarok aszfalttal való érintkezésekor.

Használd ki tippjeinket és kezdj el futni. A cikkből többet megtudhatsz arról, hogy a cipőkön kívül milyen felszerelésbe érdemes beruházni, illetve hol és milyen gyakran jó edzeni.

A tökéletesen összeillő pár

A tökéletesen rád illő futócipő garancia a kényelmes futásra. Találd meg a sajátodat a ShoeFinderrel!

Találd meg a cipődet