New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre
logo

Mit jelent a pronáció a futásban?

A pronáció meghatározása egyszerű: ez a futó sípcsontja és lábfeje által bezárt szög. Ez a szög a láb természetes mozgásából adódik járás vagy futás közben, pontosabban abból, ahogyan a futó lába gördül (vagy rotál) a saroktól a lábujjakig, hogy elnyelje az ütéseket, amikor érintkezik a talajjal. Ha gyakran tapasztalsz fájdalmat a futópadon vagy utcán való edzés közben, a láb pronációjának megértése nagyon fontos lehet számodra. Ha megtudod, hogy pronátor vagy szupinátor vagy, azaz hogyan érintkezik a lábad a talajjal, melyik szélétől gördül a láb a lábközépcsonttól a lábfej irányában, és melyik pillanatban kerül sor az elrugaszkodásra, akkor kiválaszthatod a megfelelő futócipőt sétáláshoz vagy futáshoz.

Általánosságban elmondható, hogy futás közben túlpronációt, tehát túlzott pronációt, (néha "pronációs lábnak" nevezik), normál pronációt, vagy szupinációt (más néven "szubpronációt") figyelhetünk meg. Miután megértetted a járásodat, jobban felkészült leszel arra, hogy a tökéletes cipőt válaszd ki, hogy a legtöbbet hozd ki az edzésből, és elkerüld a fájdalmat.

Pronáció típusai

Az alábbiakban részletesebben ismertetjük a pronáció különböző típusait és jellemzőit.

 • Túlpronáció (pronációs láb): Túlzott pronációról akkor beszélünk, ha a boka túlságosan megereszkedig futás közben és befelé fordul. A probléma az, hogy a boka tovább süllyed, amikor a lábfejnek el kéne rugaszkodnia a talajtól, ami azt eredményezi, hogy a nagylábujj és a második lábujj veszi fel a terhelést.

 • Szupináció: A szupináció a túlpronáció ellentéte. A lényege, hogy futás közben túlságosan kifelé hajlik a lábfej. A láb sarokról történő külső gördülése következtében a teljes terhelés a kisujjra és a talp külső oldalára esik.

 • Semleges pronáció (semleges talp): A semleges pronáció azt jelenti, hogy futás közben a lábfejet és a bokát megfelelő helyzetben tartjuk, ami csökkenti az edzéssel összefüggő sérülések és fájdalmak kockázatát. A sarkon való landoláskor a talpak természetesen és egyenletesen gördülnek a saroktól a lábujjakig, elhajlás nélkül, és a láb íve kissé befelé homorodik, hogy tompítsa az ütközést.

 • Mérsékelt pronáció: A mérsékelt pronáció egyaránt utalhat túlpronációra és szupinációra, ami azt jelenti, hogy enyhe hajlamot mutatunk valamelyikre, de nem erős mértékben.

Mi az a túlpronáció?

Túlpronációról akkor beszélünk, amikor a tap túlzottan elfordul befelé – a lábfej és a boka túlságosan befelé süllyed futás közben, aminek következtében a terhelés nagy részét a nagylábujj és a második lábujj veszi át, amikor elrugaszkodunk a talajtól. A futás közbeni túlpronáció által okozott egyik leggyakoribb sérülés a sípcsontfájdalom. Ennek oka a sípcsont hátsó ínének túlzott terhelése és a láb állandó forgása, ami a lábszár túlzott elfordulását okozza. A túlpronáció okai általában anatómiai eredetűek, leginkább a természetesen lapos vagy nagyon rugalmas lábfejű emberek érintettek. A probléma legjobb megoldása az, ha olyan cipőt hordasz, amely nagy stabilitást és tartást biztosít.

Mi az a szupináció?

A szupináció a láb természetes kifelé fordulását jelenti járás vagy futás közben, ami miatt a kisujj és a talp külső része túl nagy terhelésnek van kitéve, amikor elrugaszkodik a talajtól. Leggyakrabban magas, merev lábboltozatú embereknél fordul elő – gyakorlatilag a túlpronáció ellentéte. A szupinációval kapcsolatos gyakori sérülések közé tartoznak a bokasérülések, az iliotibialis szalag szindróma, az Achilles-ín gyulladás és a talpi bőnye gyulladás. Ha úgy gondolod, hogy a lábad szupinál, a legjobb választás, ha olyan futócipőt viselsz, amely magasfokú párnázottsággal és rugalmassággal rendelkezik.

Lábpronáció (járástípus) vizsgálat és járásanalízis

Futás közbeni járásmintádnak felfedezéséhez néhány egyszerű járáselemző tesztet hajthatsz végre. Először is nézd meg a futócipőd talpát. Ha a külső oldalán nagymértékű kopást látsz, akkor valószínűleg a lábad szupinál futás közben. Ha a cipőt a talajra helyezed, az kissé kifelé dőlhet. Ha a talp belső oldalán a legnagyobb a kopás, akkor valószínűleg a lábad befelé pronál, tehát túlpronációról van szó.

Egy jó módszer a lábnyomon alapuló pronációs teszt elvégzése is, amely abból áll, hogy benedvesíted a talpadat, vagy mezítláb sétálsz a füvön, és egy kartonon vagy száraz felületen megnézed a talpad mintáját. Ha a lenyomaton a talp teljes felülete látható, és a talaj nem maradt száraz ott, ahol az ívnek lennie kell, akkor valószínűleg lapos talpad van, és túlpronál (a végtag befelé pronál). Ha a lenyomaton főként a talp külső része látható, és nagy a kihagyás a lábnyomban, ahol az ívnek lennie kell, akkor a normálnál magasabb íved van, és futás közben szupinálhatsz.

Útmutató a pronációra, szupinációra és semleges pronációra szánt cipőtípusokhoz

Akár túlpronációra, akár szupinációra vagy hajlamos, innovatív, csúcstechnológiás futócipőink megfelelő támasztást – stabilitást és párnázást – biztosítanak. A szupinációban szenvedőknek az ívtámasztó modelleket ajánljuk, amelyek segítik a lépés kiegyensúlyozását. A pronátorok esetében azonban a maximális alátámasztással rendelkező modellek csökkentik a túlzott rugalmasságot, és egyenletesebb, fájdalommentes járást tesznek lehetővé. Itt megtalálhatod a megfelelő futócipőt a "Támogatás típusa" szűrő használatával.

A legjobb futócipő túlpronációhoz

A legjobb futócipők azok számára, akiknek a végtag disztális része befelé rotál, az olyan cipők, amelyek extra stabilitást és támogatást nyújtanak, hogy csökkentsék a boka túlzott süllyedését és befelé dőlését. Ha nagyobb támasztékkal rendelkező modelleket választasz, nem kell aggódnod a túlzott terhelés miatt. Minden mozgásszabályozó, stabilitást biztosító cipőnk kiváló minőségű, könnyű anyagokból készült, hogy mozgékony legyen, beleértve a New Balance 860-as túlpronációs futócipőnket is.

Hogyan válasszunk futócipőt szupinációhoz?

A túlzottan szupináló emberek számára azok a legjobb futócipők, amelyek rugalmasságot, megfelelő párnázást és saroktartást biztosítanak a szokásosnál magasabb ívű emberek számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a stabilitást illetően kompromisszumot kell kötni, mivel minden rugalmas és párnázott futócipőnk úgy lett tervezve, hogy minden kilométeren biztosítsa a szükséges támogatást. Nézd meg a női New Balance 1080 cipőt

Miért érdemes megfelelő típusú futócipőt választani?

 • Semleges csillapítás
  Sportolóknak, akik a legmagasabb szintű párnázást keresik edzés közben.
 • Stabilitás
  Hasonló a semleges párnázással rendelkező cipőkhöz, de mérsékelt pronációszabályozással.
 • Könnyedség
  Olyan sportolóknak ajánljuk, akik nagyra értékelik a gyorsaságot és a mozgékonyságot könnyű, reszponzív cipőben.
 • Minimalizmus
  Alacsony profilú, könnyű cipő, mely mezítlábas futás érzését kelti.

Ha séta vagy futás közben fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalsz a bokádban, vagy gyakran megsérülsz, és nem tudod önállóan megállapítani, hogy mi lehet a probléma oka, fordulj ortopédushoz vagy gyógytornászhoz. A szakember megvizsgálja a végtagjaidat, és teszteket végez annak meghatározására, hogy a láb melyik oldala forog a saroktól a lábujjakig - a külső vagy a belső. Ennek köszönhetően megtudhatod, hogy panaszaid a pronálással kapcsolatosak-e (legyen szó pronációról vagy szupinációról), vagy más okai vannak. Ha kiderül, hogy a problémák oka a végtag disztális részének saroktól lábujjig való forgatásának módja, a megfelelően kiválasztott lábbelik segíthetnek – az orvos tanácsot fog adni a megfelelő cipő kiválasztása terén. Speciális talpbetéteket is javasolhat, amelyek segítenek stabilizálni a lábfejet járás vagy futás közben.

A tökéletesen összeillő pár

A tökéletesen rád illő futócipő garancia a kényelmes futásra. Találd meg a sajátodat a ShoeFinderrel!

Találd meg a cipődet