New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Milyen futócipőt válasszunk? A legfontosabb szempontok

Jelenlegi futócipőd méltó utódját keresed? Vagy talán első edzőcipődet készülsz megvásárolni? Ideje beszerezni a szükséges felszerelést – az edzés sikere nagymértékben függ attól, hogy milyen futócipőt választasz. Melyik lábbeli lesz a legjobb számodra? Lépésről lépésre átbeszéljük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni futócipő vásárlásakor. Ezeknek köszönhetően megtanulod, hogyan vásárolhatod meg a számodra legjobb futócipőt, amiben minden edzés maximálisan sikeres és motiváló.

A talp típusa és biomechanikája

Az dönti el, hogy melyik futócipő lesz számunkra megfelelő, hogy milyen a talpunk típusa és biomechanikája. Ahhoz, hogy meghatározzuk, melyik cipőben fussunk, el kell végeznünk egy egyszerű tesztet.

Bevizezett talp teszt

Ez egy egyszerű módszer a talp típusának meghatározására. Hogyan hajtsuk végre a benedvesített talp tesztet? Vizezd be a talpadat (opcionálisan biztonságos festéket tartalmazó vízzel), majd helyezd a lábadat sima papírra vagy más olyan felületre, ahol nyomot hagy. A lenyomat alakja alapján meghatározható a lábfej és a lábboltozat típusa, ami fontos a megfelelő cipő kiválasztásakor.

Neutrális láb (természetes pronáció)
Ha a lábboltozat görbülete jól látható a lenyomatban, ez azt jelenti, hogy a láb normálisan ívelt, és jó eséllyel a pronáció is helyes. Milyen futócipőt válasszunk ebben az esetben? Nincs más dolgod, mint annak a felületnek megfelelő cipőt kiválasztani, amelyen a leggyakrabban futsz. Ezeket a neutrális futócipőket keresve találod meg.

Szupináló láb
Ha a láb lenyomatán nem látható kapcsolat a lábközép és a sarok között (csak a lábfej külső része látszik), az azt jelenti, hogy a lábfejnek magas a boltozata, és valószínűleg kissé pronál. Az ilyen mértékű pronáció túlterheléses sérüléseket okozhat. Hogyan válasszunk futócipőt ebben az esetben? Javasoljuk, hogy olyan lábbelit válassz, amely minden lépést csillapít majd. Ezeket a szupináló futócipőket keresve találod meg.

Pronáló láb (túlpronáció)
Ha a talp lenyomatának belső része erősen meg van jelölve, és a lábboltozat szinte nem látható, ez alacsony lábboltozatot és túlpronációra való hajlamot jelez. Milyen cipőben érdemes futni ilyen talppal? Olyan lábbelit célszerű viselni, amely a csillapításon kívül stabilizálja a talp helyzetét is. Ezeket a pronációs futócipőket keresve találod meg.

Milyen cipőt válasszak aszfalton való futáshoz és milyet terepre?

Ha arra vagy kíváncsi, hogyan válassz futócipőt, vedd figyelembe azt is, hogy milyen talajon edzel a leggyakrabban. A futócipők között megtalálhatóak a futók különböző igényeinek megfelelő modellek. A lábbelik kínálatában olyan lábbelik szerepelnek, amelyeket különféle felületeken való edzéshez terveztek - aszfalton és betonon, terepen és erdei ösvényeken, hegyekben és futópadon.

Cipők aszfalton és betonon való futáshoz – ezeket a cipőket kemény felületeken, például aszfalton, betonon vagy járdán való futáshoz tervezték. Jó párnázás és stabilitás jellemzi őket, amelyek segítenek elnyelni az ütéseket kemény talajon való futás közben, a talp pedig jó tapadást biztosít a talajhoz. Az aszfaltra szánt futócipők könnyebbek és rugalmasabbak, mint a trail futócipők.

Terep futócipők - ezek a cipők különféle terepen, például erdei ösvényeken, hegyi ösvényeken, füves mezőkön vagy sáros területeken való futásra szolgálnak. Agresszívabb mintázattal rendelkeznek, amely jobb tapadást biztosít egyenetlen felületeken. A talp általában vastagabb és tartósabb, hogy megvédje a lábat a kövektől, gyökerektől vagy egyéb akadályoktól. A terep futócipők jobban védenek a nedvesség és a sár ellen is, például a terepfutás kedvelőinek megfelelő lesz a vízálló Gore-Tex membránnal ellátott cipő.

Futócipők futópadra és futópályára – ezeket a cipőket kifejezetten az edzőteremben lévő futópadon vagy speciális futópadon való futáshoz tervezték. Sima talp jellemzi őket, amely jó tapadást biztosít a futópad sík felületén. Gyakran könnyű felépítéssel és jó szellőzéssel büszkélkedhetnek, hogy kényelmesek legyenek az intenzív edzések során.

Kényelmes és biztonságos futás – melyik cipő garantálja ezt? A cipő jól illeszkedik ahhoz a felülethez, amelyen futni fogsz! Ez az egyetlen módja annak, hogy megfelelő csillapítást, tapadást és védelmet biztosítsunk lábunknak futás közben.

Hogyan válasszunk futócipőt, ha sarokból futunk és hogyan, ha középtalból futunk?

Ha az előző cipődnek erősen kopott a sarka, az azt jelenti, hogy edzés közben a sarkaddal rugaszkodsz el. Hogyan válasszunk futócipőt ebben az esetben? Egy megerősített sarkú, és hátul jobban párnázott cipőre lesz szükséged. Milyen cipőben érdemes futni, ha a középtalpaddal rugaszkodsz el? Ebben az esetben válassz alacsonyabb droppal (a sarok magassága és a cipő eleje közötti magasságkülönbség) rendelkező modelleket.


Mi a futóstilusod felismerésének egy másik módja? Nézd meg a cipődet!

Régi futócipők vizuális elemzése

Lábtípusodat és futási stílusodat régi futócipőd vizuális elemzésével is meghatározhatod. Hogyan tegyük ezt meg? Helyezz egy pár futócipőt sík felületre (például asztalra), egyenletesen és egymáshoz közel. Nézd meg mindkét cipőt a sarok felől. A cipők egymás felé dőlő felsőrésze túlpronációt, a kifelé dőlés - szupinációt jelez. Ha nem látható eltérés, a felsőrész függőleges és párhuzamos – a lábad neutrális típusú.

Ne feledd, hogy szakember segíthet a láb típusának felmérésében: ortopéd orvos, lábgyógyász, gyógytornász vagy egy sportcipőbolt szakképzett és tapasztalt tanácsadója.

Milyen cipőben fussunk testsúlyunktól függően?

A testsúlyod is befolyásolja, hogy milyen cipőt érdemes választani futáshoz. Minél nagyobb a súlyod, annál jobbnak kell lennie a párnázásnak, hogy megvédje a testedet attól az erőtől, amely a talp földdel való érintkezésekor keletkezik. Milyen cipőben érdemes futni nagyobb súly esetén? Javasoljuk a kiváló csillapítással rendelkező modelleket - puha és rugalmas Fuelcell habbal vagy deformációnak ellenálló FreshFoam habbal. Milyen férfi futócipők válnak be a nehezebb futók (90 kg felett) esetében? A nagy droppal bíró modellek lesznek megfelelőek, azaz a sarok és a lábujjak közötti nagyobb magasságkülönbözetet javasoljuk.

Férfi futócipők – tekintsd meg tippjeinket

Milyen cipőt válasszak télre és milyet nyárra?

A futás közbeni maximális kényelemre ügyelve a cipődet is az időjárási viszonyokhoz kell igazítani.

A téli futócipőknek vízhatlan, szigetelő réteggel ellátott felsőrésszel kell rendelkezniük, aminek köszönhetően a talpad védve lesz az eső, hó és sár ellen, valamint optimális hőkomfortban részesül. Győződj meg arról, hogy téli futócipőd megfelelő talppal van ellátva, mely jó tapadást biztosíts a csúszós felületeken, például havon vagy jégen. Ha vastagabb thermo zokniban szeretnél futni - a cipőnek több hellyel kell rendelkeznie belül.

A nyári futócipők könnyű, légáteresztő és szellős anyagokból készüljenek, például modern hálóból. Ez lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, és szárazon tartja a lábadat. A nyári futócipőknek könnyűnek is kell lenniük, hogy biztosítsák a maximális kényelmet és minimálisra csökkentsék a lábfej fáradását futás közben.

Hogyan válasszunk futócipőt az igényeinknek megfelelően?

A fenti tippek segítségével most már tudod, hogyan vásárolj futócipőt. Ne feledkezz meg még egy nagyon fontos dologról – határozd meg a futócipővel kapcsolatos céljaidat. Egyes modellek a nyugodt, formát fenntartó futásokhoz használhatók, míg más modellek pofesszionális maratoni futók igényeit szolgálják ki. Tehát határozd meg elképzelésedet, és szűkítsd le a keresést egy adott termékcsoportra, például kezdő futócipőkre vagy hosszú távokhoz tökéletes cipőkre. A cipőknek 100%-ban meg kell felelniük az igényeidnek és elvárásaidnak.

Megfelelő méretű és szélességű futócipő kiválasztása

Az utolsó, de szintén fontos szempont a futócipő lábhoz való hozzáigazítása. Hogyan válasszunk futócipőt méret szerint? Mikor megfelelő a cipőméret?Ne vedd figyelembe régi futócipőd méretét, mert általában erősen deformálódnak és nem tartják meg eredeti méretüket. Futócipő vásárlásakor egy egyszerű méréssel megtudhatod, hogyan választhatod ki a méretet. Rajzold körbe a talpadat és mérd meg pontosan a hosszát. A láb szélessége is nagyon fontos - ez a paraméter határozza meg, hogy milyen típusú cipő lesz megfelelő számodra. Most elindulhatsz a nagy keresésre.

Milyen futócipők közül választhatsz? A futócipőket kínáló üzletekben több különböző kategóriába sorolt termékeket találsz meg. A New Balance-nál ezek női és férfi:

 • neutrális cipők szupinációhoz;
 • stabilizáló cipők pronáció-szabályozással;
 • kemény felületeken való futásra tervezett cipők;
 • terepfutásra szolgáló cipők;
 • kezdő cipők.

A legtöbb futócipő modellt gyors és intenzív futáshoz tervezték. Szakértők vagyunk a fejlett megoldások fejlesztésében, amelyek segítségével magas teljesítményt érhetsz el az edzés során!

Tekintsd meg a legérdekesebb női futócipőket

A futócipőknek nagyobbnak kell lenniük?

Futás közben lábunk hajlamos bedagadni a fáradtságtól – ez természetes. Arra a kérdésre, hogy milyen női vagy férfi cipőt válasszunk futáshoz, a válaszunk: valamelyest nagyobbat, mint amit általában hordasz.

A futócipőknek nem szabad szorosan illeszkedniük vagy nagyon bőnek lenniük – a rosszul illeszkedő lábbeliben való edzés fájdalmas tyúkszem és horzsolások kockázatát hordozza magában, amelyek elveszik a futás minden örömét.

Sprintfutáshoz és rövid távú futáshoz válassz olyan cipőt, amelynek talpa 5 mm-rel hosszabb, mint a lábad.

Hosszabb távú futáshoz és maratonhoz a láb tényleges hosszánál 1 cm-rel nagyobb modellek a legjobbak.

Milyen futócipőt válasszak ha magas boltozatú a talpam?

Magas típusú talp esetén érdemes a futócipők több olyan tulajdonságára is odafigyelni, amelyek megfelelő támasztást és stabilitást biztosítanak a lábnak. Válassz olyan cipőt, amely megfelelően kialakított hosszanti ívvel, extra oldalsó támasztékkal rendelkezik a lábközép területén, és a talpa magas párnázást biztosít. Fontos, hogy a futócipő jól illeszkedjen a lábfejedhez, és a lehető legjobb tartást nyújtsa futás közben.

Ne feledd, hogy minden láb más, ezért kísérletezz különböző stílusú cipőkkel, és válaszd ki azt, amelyik a legjobb támasztást és kényelmet nyújtja magas boltozatú talp esetén.

Milyen futócipőt válasszak? Rangsor

Ha azon tűnődsz, milyen cipőben fuss, hogy kényelmes és biztonságos edzésnek örvendhess, tekintsd meg a New Balance modellek rangsorát. Közöttük találsz tetszetős megjelenésű, modern technológiát alkalmazó női és férfi futócipőket, amelyeknek köszönhetően minden edzés igazi öröm lesz.

 • New Balance FuelCell Propel
 • New Balance FuelCell Rebel
 • New Balance FreshFoam Arishi
 • New Balance FreshFoam Tempo
 • New Balance FreshFoam Evoz
 • New Balance FuelCell SuperComp Trainer
 • New Balance FuelCell SC Elite V3
 • New Balance Fresh Foam 1080 v12
 • New Balance FuelCell SuperComp Pacer
 • New Balance Fresh Foam 1080 v12 Permafrost

Futócipő felpróbálása – fontos?

Határozottan igen! Minden láb más és más, ezért fontos, hogy olyan cipőt találj, amely tökéletesen illeszkedik a lábadhoz. A cipő felpróbálásakor felmérheted, hogy megfelelően illeszkedik-e, nem nyom-es és nem kellemetlen a használata. A cipők felpróbálása azt is lehetővé teszi, hogy felmérd, hogy a cipő jól tartja-e a lábfejedet, és megakadályozza-e annak mozgását a cipőben.

A cipők felpróbálásakor lehetőség nyílik különféle műszaki jellemzők tesztelésére is, mint például a párnázás, a talp rugalmassága és a tapadás. Tegyél néhány lépést, ugorj fel vagy ugrálj, hogy felmérd, hogyan reagál a cipő a mozdulataidra.

Milyen futócipőt válasszak? Összefoglalás

Reméljük, hogy útmutatónknak köszönhetően már tudod, melyik futócipő válik be a legjobban a számodra. Ne feledd - a láb típusa, a talaj típusa, a futó súlya, az egyéni igények és a lábbeli mérete legyen meghatározó a vásárláskor, hogy az telitalálat lehessen. A bemutatott tippek alapján válassz olyan modellt, amelyben kényelmesen és biztonságosan futhatsz sok kilométert, mosollyal az arcodon.

A tökéletesen összeillő pár

A tökéletesen rád illő futócipő garancia a kényelmes futásra. Találd meg a sajátodat a ShoeFinderrel!

Találd meg a cipődet