New Balance Run Club
Ingyenes kiszállítás előre fizetés eseténNézz meg többet
Feliratkozás hírlevélre

Sportcipő vastag vagy klasszikus talppal? Mik a különbségek ?

A sportcipők talpának típusát annak rendeltetése határozza meg. Míg a hétköznapi szetteket kiegészítő szabadidős lábbelik kiválasztásakor csak egyéni preferenciák vezérelhetnek, addig az edzőcipő vásárlásakor figyelembe kell venni az adott szakterület sajátosságait. A klasszikus, azaz vékony, valamint a vastag talp közötti választás nem az egyetlen döntés, melyet meg kell hoznunk. Íme egy összefoglaló a sportcipők talpáról.

new balance cipo vastagabb talppal

A mindennap viselt sportcipőben melyik talp válik be a legjobban?

A sportcipők, amelyekért mindennap nyúlunk, általában az edzőcipők vagy a tornacipők.

A klasszikus tornacipők cupsole típusú talppal rendelkeznek: rugalmas, tartós talppal, jellegzetes mintázattal és felső csillapítással. A tornacipő felsőrészének alja a talp mélyedésébe kerül, és ennek köszönhetően nagyon nehéz kárt tenni a cipőben ezen az érintkezési ponton. Ezért a tornacipők tényleg évekre szóló lábbelik, és ezért szeretjük őket – olyan stílusosan öregszenek...

Fedezd fel a férfi tornacipők -> és a női városi cipők -> egyedi modelljeit

A tornacipők olyan cipők, amelyeket nagyon fejlett edzőcipők mintájára varrtak, de nincsenek felszerelve semmilyen rendszerrel, amely támogatja a felhasználót a fizikai erőfeszítés során. Jellegzetes elülső repedéssel ellátott talppal és megemelt sarokkal rendelkezhetnek, de a mindennapi városi athleisure stílushoz is tökéletesek. A telitalpú tornacipők, amelyek a sportos elegancia legjobb példái, nagyon népszerűek - különösen, ha például fényes kiegészítőkről és teli talpú, azaz általában nagyon vastag, egyenlő magasságú strukturális talppal ellátott cipőkről beszélünk, melyeket creepersnek vagy creepernek neveznek. A tetszetős megjelenés és a nagyszerű stilizációs lehetőségek miatt mindkét modell gyakorlatilag nem megy ki a divatból.

A mindennapi sportcipők esetében a döntés, hogy vékony vagy vastag talpú modellt válasszunk (pl. a nőknek szánt 327) , kizárólag a preferenciánkon és az egyedi cipőmodellek használatának kényelmén alapul. Sok nő jól érzi magát például a telitalpú tornacipőben, mert sokkal kényelmesebb, mint a magas sarkú cipő, de ahhoz hasonlóan néhány centiméterrel növelik a magasságot. Ezzel szemben a platform sportcipők tökéletesen passzolnak a flare, azaz harang alakú nadrágokhoz és a wide leg, azaz a szár teljes hosszán azonos szélességű nadrágokhoz. A masszív és magas, egyenlő magasságú talp lehetővé teszi, hogy elkerüld az ilyen nadrágok lerövidítését, és tökéletesen kiegyensúlyozza az alakot.

undefined

Funkcionális sportcipő – amiről a talp dönt

A speciális sportok űzésére tervezett cipőkben a talp kulcsfontosságú.

undefined

Futócipő talp

A futócipőkhöz olyan talpra van szükség, amely tökéletesen párnázik, rugalmas, talajhoz tapadó futófelülettel rendelkezik, és kopásálló. Fontos, hogy a futócipő talpának megfelelő lejtésűnek kell lennie (magasságkülönbség a sarok és a lábfej között). Ez a paraméter attól függ, hogyan helyezed el a lábadat futás közben (pl. hogy először a sarokkal vagy a talp elülső részével érsz hozzá a talajhoz), és nincs semmi köze a talp vastagságához. A futócipőkben gyakran találhatunk gofritalpat, amely alakjában valóban egy gofrira hasonlít. Ez a talp jól működik mind az aszfalton, mind az erdőben végzett edzések során, a speciális bevágásoknak köszönehtően pedig a lábfej természetes mozgást végez, így kevésbé fárad el.

Teniszcipő talp

A teniszcipőkben halszálkás talpat használnak. Segítenek elérni a megfelelő tapadást, stabilitást és magabiztosságot a mozgásban, valamint fokozott tapadást biztosítanak oldalirányú mozgások és hirtelen gyors kanyarodások során.

Tudj meg többet a férfi és női teniszcipőkről ebben a cikkben: https://newbalance.hu/hogyan_valasszunk_jo_teniszcipot

Focicipő talp

A labdarúgást gyakorló embereknek szánt lábbelik sokféle talppal rendelkeznek, ami összefügg azzal a ténnyel, hogy különféle talajon űzhető ez a sport.

A teremfocicipőkben lapos talppal találkozunk, mely általában gumiból készül. Kiváló tapadást biztosítanak zárt létesítményekben, például csarnokokban és edzőtermekben, ahol parketta vagy szintetikus felület dominál.

A mesterséges felületeken való játékra szánt cipők a műfüves focicipők. Talpa kis gumi szegecsekkel rendelkezik, amelyek tökéletesek a műfüvön való játékhoz.

A következő kategóriát a természetes füves felületekre tervezett sportcipők jelentik. Talpuk hasonló a műfüves cipőéhez, de a stoplik akkor működik a legjobban, ha a felület nem túl tömör vagy sáros.

És végül a stoplis cipők - jellegzetes fém- vagy alumíniumstoplikkal ellátott talpú futballcipők, amelyek az időjárási körülményektől függetlenül garantálják a tökéletes tapadást a talajhoz.

Amint láthatod, a "focicipő" kifejezés nagyon pontatlan a futballcipők esetében, mivel ebbe a cipőkategóriába számos különböző lábbeli belesorolható.

Nézd meg, hogy milyen focicipőket kínálunk -> https://newbalance.hu/sport/futas/labbeli

A női és férfi sportcipők talptípusának kiválasztása nem lehet véletlenszerű, mert ez határozza meg, hogy a cipő kényelmes és funkcionális lesz-e.

Hozzáadva szerzője New Balance